RockZine
 
Play Dead
 
Score
 
 
Datum review
09-06-2017
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
10
 
 
Release
08-09-2017
 
 
 
De Amerikaanse indierock band Mutemath brengt met het album Play Dead, zijn vijfde studio album uit. Op de nieuwe plaat ruimt de band de nodige ruimte in voor de toetspartijen en elektrische geluiden. In sommige gevallen weet de band hier zijn nummers te voorzien van een positieve aanvulling, maar in een aantal gevallen zorgen de vele elektrische toevoegingen voor een minder resultaat.

Sterk opent de band in ieder geval op het opbouwende Hit Parade, waar telkens een laagje aan het nummer wordt toegevoegd. De band weer hierin een goede mix van het elektrische met gitaren te vinden. Wellicht valt het einde met een typische sample, wat uit de toon. Mutemath heeft op het album wel meer gekozen voor wat meer vreemde eindjes, waarbij Everything’s New misschien nog wel het meest eruit springt in de categorie vreemd.

Op het album Play Dead trekken de Amerikaanse rockers her en der wat meer naar dance achtige klanken, zoals op Break The Fever en ook Achilles Heel. Hoewel laatst genoemde toch ook wel een lekker rocky feeling blijft houden.

Met Stroll On gaat de band misschien een stapje te ver in het gebruik van geluidjes, waarbij dit het nummer niet ten goede komt. Het spannende Nuisance biedt dan juist weer rust in het gebruik van geluidjes, waarbij het nummer blijft boeien van begin tot eind, zonder echt tot een uitbarsting te komen.

Mutemath weet zo door de nummers heen wat meer te pieken, maar ook geregeld wat te dalen. Wel wordt dan weer afgesloten met het sterke Marching To The End. Het laatste tikje, om toch nog op een score van drie uit te komen.
 
 
Twitter