RockZine
 
Kane
Foto : Paul Bellaart
Members Dinand Woesthoff (zang en gitaar)
Dennis van Leeuw (gitaar)
Robin Berlijn (gitaar)
Daniele Labbate (basgitaar)
Wim van der Westen (drums)
Periode 1998-2014
 
Biografie
Discografie
Links
 
1998
In 1998 leggen Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen de basis voor de band Kane. Samen met Aram Kiersbergen, Cyril Directie en Tony Cornelissen weet de band snel de aandacht van BMG te trekken.
 
 
Met behulp van BMG worden enkele optredens geregeld, waaronder het voorprogramma voor de band Kent. Daarnaast krijgt de band de mogelijkheid voor het opnemen van een eigen single.
 
1999
In juni 1999 tourt de band mee met Guana Apes als voorprogramma, waarna de band ook zijn eerste single 'Where Do I Go Now' wordt uitgebracht.
 
 
Het nummer wordt zowel door 3FM als TMF goed opgepakt en het nummer wordt een bescheiden hit.
 
 
Voor het album 'Urban Solitude' van Anouk levert Dinand Woesthoff een bijdrage met het nummer 'My Best Wasn't Good Enough'. Het door Woesthoff geschreven is een duet tussen hemzelf en de Haagse zangeres Anouk.
 
 
Eind 1999 werkt de band aan een eigen album, waarbij de in december uitgebrachte single 'Damn Those Eyes' door 3FM als Megahit wordt bestempeld.
 
2000
Begin 2000 komt het debuutalbum van Kane, met het album 'As Long As You Want This' uit. Het album weet uiteindelijk de dubbel platina status te halen en bereikt de tweede plaats in de album charts.
 
 
In 2000 is Kane terug te vinden op diverse festivals, waaronder het Noorderslag festival, Pinkpop en Parkpop.
 
 
Bij de TMF Awards in 2000 wordt de band uitgeroepen als 'Beste Rockgroep' en bij de MTV Europe Music Awards wordt de band bekroond tot 'Beste Nederlandse Act'.
 
 
Tijdens de 'As Long As You Want This Tour' in 2000 nemen Dinand en Dennis de band Di-rect mee als voorprogramma en helpen zij de band in hun beginfase.
 
 
De bijdrage aan Marlboro Flashbacks wordt eind 2000 op CD en DVD uitgebracht onder de naam 'With Or Without You', welke vertolkingen van nummers van de band U2 bevat.
 
2001
Begin 2001 verlaat drummer Cyril de band wegens persoonlijke en muzikale meningsverschillen, zijn plaats wordt tijdelijk ingenomen door André Kemp.
 
 
De band wordt in februari uitgeroepen tot 'Best Alternative' tijdens de Edison Awards.
 
 
Naast een optreden in Portugal is de band ook als ambassadeur van de vrijheid actief, waarbij het per helikopter diverse bevrijdingsfestivals in het land aandoet.
 
 
De single 'So Glad You Made It' weet de zevende positie in de charts te bereiken, wat voor de band de eerste top tien hit is tot dan toe. De single wordt gevolgd door het gelijknamige album, wat net als zijn voorganger de tweede plaats in de album charts weet te bereiken.
 
 
Vanaf november 2001 gaat de band verder met Martijn Bosman als drummer en wordt Paul-Jan Bakker toegevoegd als extra gitarist.
 
2002
In het voorjaar van 2002 verlaten bassist Aram Kersbergen, gitarist Tony Cornelissen en toetsenist Ronald Kool de band, voor de bas wordt Matto Kranenburg aan de band toegevoegd. De venieuwde band tourt als voorprogramma mee van de Simple Minds door België.
 
 
In 2002 wordt de band beloond met diverse awards, waaronder een Edison award, drie TMF Awards en ook de Publieksprijs van de Promotieprijs Den Haag.
 
 
Onder andere de festivals Pinkpop en Rock Werchter worden aangedaan door Kane, van Pinkpop worden enkele live opnames als bonus uitgebracht op de single 'Rain Down On Me', welke nog een keer als losse single wordt uitgebracht nadat het nummer al B-kant op de single 'So Glad You Made It' was geweest.
 
 
Een optreden in Johannesburg moet worden afgezegd door ziekte van zanger Dinand.
 
 
Eind 2002 sluit Kane het jaar af met twee concerten in de Rotterdamse Ahoy. Tijdens de concerten levert Ilse DeLange een gastbijdrage tijdens het nummer 'Before You Let Me Go'.
 
2003
De bandleden Paul-Jan Bakker en Matto Kranenburg worden om persoonlijke redenen begin 2003 uit de band gezet. Waarna enkele gastmuzikanten worden ingehuurd om de band aan te vullen, waaronder Nico Brandsen en Cor Mutsers.
 
 
Vanaf maart 2003 voegt de Amerikaanse bassist Dion Murdock zich bij de band.
 
 
Opnames van het concert eind 2002 in Ahoy worden in 2003 onder de titel 'Live In Rotterdam' uitgebracht op DVD.
 
 
Naast dat de band in juni een concert geeft in de Amsterdam Arena, komt er een verzamelalbum uit van de band: 'What If'.
 
 
Het album bevat nieuwe versies van de nummers van de eerder uitgebrachte albums. Daarnaast is een nieuwe versie van 'My Best Wasn't Good Enough' terug te vinden op het album. Ditmaal niet als duet van Dinand en Anouk, maar een volledig door Woesthoff gezongen versie. De zanger geeft aan dat het nummer in eerdere versie 'nog niet af' was.
 
 
In het najaar van 2003 stap zanger Dinand in het huwelijksbootje met actrice Guusje Nederhorst. De single 'Rain Down On Me' wordt rond die tijd ook in Duitsland uitgebracht.
 
 
Eind 2003 brengt de band een speciale dubbel single uit. De single bevat een remix van 'Rain Down On Me' door DJ Tiësto en een samenwerking van Kane met Ilse DeLange, namelijk 'Before You Let Me Go'. De single weet uiteindelijk de eerste plaats in de charts te halen.
 
2004
Begin 2004 komt de vrouw van zanger Dinand, Guusje Nederhorst, te overlijden aan de gevolgen van de ziekte kanker. Een dag na haar overlijden brengt Dinand het nummer'Dreamer (Gussie's Song) uit. Nadat het nummer op single uitkwam, bereikte het direct de eerste plaats in de hitlijsten. De opbrengsten van de single werden gedoneerd aan het Koningin Wilhemina Fond.
 
 
Eind Februari 2004 geeft de band Kane een akoestisch concert in Pepsie Stage in Amsterdam. Een registratie van het concert wordt later onder de titel 'February' uitgebracht op CD en DVD.
 
 
Kane heeft in 2004 ook succes in Engeland, waar de remix van 'Rain Down On Me' het goed doet in de clubs. Daarnaast treedt de band ook op in 'Top Of The Pops' op de BBC.
 
 
Eind 2004 verlaat bassist Dion Murdock de band en wordt vervangen door de Britse Yolanda Charles. Zij speelde eerder onder andere bij Robbie Williams en Paul Weller.
 
2005
Dinand levert begin 2005 zijn bijdrage aan het benefietconcert voor Azië en Afrika, naar aanleiding van de Tsunami.
 
 
De verrichtingen van bassiste Yolande Charles bij Kane beperkt zich tot een bijdrage aan het album 'Fearless' en enkele optredens, waarna zij de band begin 2005 verlaat.
 
 
Met de release van het album 'Fearless' in mei 2005 presenteert Kane zich als trio, bestaande uit Dinand Woesthoff, Dennis van Leeuwen en Martijn Bosman. De overige plaatsen in de band worden ingevuld door de gastmuzikanten Nico Brandsen en Manuel Hugas.
 
 
Met de single 'Something To Say' weet de band zijn eerste 'solo' nummer één single te halen in de Nederlandse charts. Het album 'Fearless' weet eveneens de eerste plaats te behalen in de charts.
 
 
Het concert van de band op het Strand van Almere in augustus wordt eind 2005 op DVD uitgebracht.
 
2006
In 2006 wordt de band bekroond met diverse awards, onder andere een 3FM award voor het album 'Fearless' en TMF Award voor 'Beste Band'.
 
 
De band geeft op het Haagse Malieveld in de zomer van 2006 een eigen show. De band is daarmee de eerste band na The Rolling Stones (acht jaar eerder), welke een concert geeft op deze locatie in Den Haag.
 
 
In het najaar van 2006 gaat gitarist Dennis van Leeuwen een samenwerking aan met zanger Brace. Voor de film 'Sl8n8' wordt de titelsong 'Wees Niet Bang' opgenomen en onder de naam 'd'Brace' wordt de single 'Superster' uitgebracht.
 
2007
In 2007 besluit drummer Martijn Bosman om de band Kane te verlaten. Anders dan in eerder gevallen zijn er geen problemen binnen de band, maar wil Martijn zich richten op nieuwe projecten.
 
 
Verder staat het jaar 2007 in het teken van het zoeken naar een nieuwe platenlabel, welke wordt gevonden in Universal, en de opnames van een nieuw album.
 
2008
Na een rustig 2007, begint Kane in 2008 het jaar met een nieuwjaarsconcert op de Wilheminapier nabij de Erasmusbrug in Rotterdam.
 
 
Dennis levert een bijdrage aan de single 'Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan' ten bate van het Ticket For Tibet festival en een initiatief van de band Bløf is.
 
 
In mei komt het rock 'n soul album 'Everthing You Want' uit. De band laat een duidelijk nieuw geluid horen op het album, wat gemengd wordt opgevangen door het publiek.
 
 
Na het uitkomen van het album gaat de band op een korte try-out tour, waarna het op 28 juni een groot stadionconcert geeft in de Rotterdamse Kuip. De band wordt op dat moment gevormd, naast Dinand en Dennis, door Joost Kroon (drums), Nico Brandsen (toetsen), Robin Berlijn (gitaar) en Ivo Severijns (bas).
 
 
Eind 2008 doet de band enkele Nederlandse zalen aan met een clubtournee, welke wordt afgesloten in de HMH in Amsterdam. Het concert in de Kuip wordt rond de tijd van de tournee uitgebracht op zowel CD als DVD.
 
2009
Voor het kinderboekje 'Zomaar Een Dag' over de hondjes Woezel en Pip (naar een idee van Guusje Nederhorst), levert Dinand een bijdrage voor het hoorspel bij het boek.
 
 
In mei 2009 stapt Dinand opnieuw in het huwelijksbootje, ditmaal met de Engelse Lucy Hopkins.
 
 
Kane zet zijn stadionconcert tour voort met een concert in het nieuwe ADO Den Haag stadion in juni 2009. De band geeft als 'proef' een concert in het stadion, om te kijken of het stadion geschikt is als concertlocatie. Het voorprogramma van het concert wordt voor rekening genomen door de band Stereo, welke is gevormd uit het programma 'Rock Nation'.
 
 
Onder de noemer 'Kane Singles Only' geeft Kane in oktober 2009 drie concert in het uitverkochte Paradiso. Tijdens de concerten levert Ilse DeLange een gastbijdrage.
 
 
In november 2009 verschijnt het in korte tijd opgenomen album 'No Surrender'. Het album kenmerkt zich door zijn puurheid.
 
2010
Voor de televisie actie naar aanleiding van de aarbevingen in Haïti, levert Kane een bijdrage door op te treden samen met Carice van Houten. Samen met de actrice wordt het nummer 'No Surrender' ten gehore gebracht.
 
 
De downloads van zowel de studio versie als de live versie van 'No Surrender' zorgen ervoor dat het nummer op de eerste positie in de charts terecht komt.
 
 
Tijdens de 'No Surrender Tour' begin 2010 tourt de band langs verschillende zalen in het land. Het voorprogramma tijdens de tour wordt verzorgt door Lisa Lois, winnares van het programma X-Factor.
 
 
Van het album 'No Surrender' wordt eind september een Platinum Edition uitgebracht ter ere van het bereiken van de platina status van het album. De Platinum Edition bevat enkele bonustracks.
 
 
Eind 2010 doet de band de Nederlandse theaters aan met de akoestische 'No Surrender' tour. De band begint haar tour in de stadsschouwburg in Middelburg.
 
2011
Begin maart 2011 krijgt Kane de Gouden Harp uitgereikt, tijdens het Buma Harpen Gala 2011. De prijs is de hoogste onderscheiding die door Buma Cultuur wordt uitgereikt aan artiesten die zich op bijzonder wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek.
 
 
In april 2011 staat de band drie avonden in de Rotterdamse Ahoy in het kader van 'Singles Only'. Tijdens de shows worden alle 24 singles van de band in chronologische volgorde ten gehore gebracht, vanaf 'Where Do I Go Now?' tot en met 'High Places'. Ben Saunders neemt het voorprogramma voor zijn rekening, welke was toegezegd aan de winnaar van het programma 'The Voice Of Holland'.
 
 
Naast het concert 'Singles Only' wordt in 2011 ook een boek met de gelijknamige titel uitgebracht. Het boek bevat de geschiedenis van de band Kane, aan de hand van de 24 singles.
 
 
In het najaar van 2011 trekt de band opnieuw de theaters in met een akoestische show. In Middelburg wordt de start gegeven voor de 'No Surrender, Part II' tour. De tour wordt afgesloten in Nieuwe Luxor, waar aan het einde van de show het decor wordt weggegeven aan het publiek.
 
2012
Begin 2012 maakt Kane bekend dat Joost Kroon, Ivo Severijns en Nico Brandsen na goed overleg de band verlaten om zich te richten op andere projecten. De 'Vrienden van Amstel Live' eind januari en februari worden de laatste optredens van de band in deze samenstelling.
 
 
Na een aantal auditie rondes, worden Daniele Labbate (bassist) en Wim van der Westen (drums) aan de band toegevoegd. Samen met Dinand, Dennis en Robin zullen zij de band Kane vormen en werken aan een nieuw album.
 
 
De band wordt in april uitgeroepen tot 'Beste Live Act' tijdens de 3FM Awards.
 
 
Tijdens de opnames van het nieuwe album, welke is uitgesteld naar eind 2012, speelt de band op een beperkt aantal festivals in het land.
 
 
Met een 'release party' in de Google+ Hangout wordt de eertse single van het zesde studio album 'Come Together' gepresenteerd. De naam van de single en het gelijknamige album, was door de fans te raden door een puzzel op te lossen op de website van de band. De single wordt zowel Alarmschijf op 538 als Megahit op 3FM.
 
 
In november 2012 brengt de band het album 'Come Together' uit, welke zoals de band zelf aangeeft een positieve vibe kent.
 
 
Tijdens de 538 Jingle Balls Awards in de Ziggo Dome in Amsterdam wordt het nummer 'Come Together' uitgeroepen tot '538 hit van het jaar'.
 
2013
Begin 2013 levert Dinand een gastbijdrage aan de Vrienden van Amstel Live met een speciaal duet met Ilse DeLange. Daarnaast is de band in de sneeuw te bewonderen tijdens de Q-Music Snowcase, waar het een gouden plaat voor 'Come Together' krijgt uitgereikt.
 
 
De tweede single 'I Love This City' van het album 'Come Together' wordt begin 2013 uitgebracht, welke direct tot Alarmschijf wordt gebombardeerd op 538.
 
 
In maart 2013 staat de band drie avonden in de Amsterdamse Westergasfabriek voor de 'Come Together Concerten'. Tijdens deze shows, wordt het voorprogramma verzorgd door Kensington en Handsome Poets.
 
 
Naast de concerten in Amsterdam tourt de band onder de noemer 'Come Together Tour' ook nog langs enkele grote zalen in het land.
 
Twitter