RockZine
 
Krezip
Foto : Beeld en Geluid
Members Jacqueline Govaert (zang)
Anne Govaert (gitaar)
Jan Peter Hoekstra (gitaar)
Joost van Haaren (basgitaar)
Annelies Kuijsters (toetsen)
Bram van den Berd (drums)
Periode 1997-2009
 
Biografie
Discografie
Links
 
1997
De band Krezip kent zijn oorsprong op het Tilburge 'Willem II College', waar de bandleden naast de vaste lessen nog extra muziek lessen volgen.
 
 
Het eerste optreden van de band is in april 1997 tijdens de voorronde van 'De Kunstbende' in De Muzerije in Den Bosch.
 
1998
Een eerste demo wordt begin 1998 opgenomen, waarnaast de band regelmatig te zien is op podia in de regio. De demo wordt door muzikantenblad 'Music Maker' uitgeroepen als 'Demo van de Maan', waardoor de band een optreden mag geven in het radio programma 'Leidsekade Live!'.
 
 
Een drietal nummers van de band zijn terug te vinden op de verzamel CD 'Bijna Boven 4' uitgebracht door de Stichting Brabant Pop.
 
 
Na een zoektocht naar een geschikte drummer, wordt eind 1998 Thijs Romeijn toegevoegd als vaste drummer, waarmee ook de tweede demo wordt opgenomen.
 
1999
In januari 1999 is de band terug te vinden op het Noorderslag festival. Het optreden van de band is een succes, waarbij diverse platenmaatschappijen interesse tonen in de band.
 
 
Echter kiest de band om de eerste mini-CD 'Run Around' in eigen beheer uit te brengen, waarbij de band de CD presenteert met een optreden op Lowlands.
 
 
Dankzij de steun van 3FM DJ Isabelle, weet het nummer 'In Her Sun (Stupid)' in de Cyber Top 50 terecht te komen, ondanks dat het nummer niet op single is uitgebracht.
 
 
Het eind van 1999 wordt besteed aan de opnames van een eerste officiële album.
 
2000
Begin 2000 komt het resultaat van de opnames op CD uit, met de release van 'Nothing Less', waarbij het nummer 'Won't Cry' als eerste single wordt uitgebracht.
 
 
De optredens van de band op Pinkop en in zekere mate Rock Werchter, zorgen voor de definitieve doorbraak van de band. Het debuutalbum 'Nothing Less' weet de nummer één positie in de charts te bereiken.
 
 
De single 'I Would Stay' weet mede dankzij het optreden op Pinkpop de tweede positie in de charts te bereiken.
 
 
Door de enorme hype die ontstaat rond Krezip is de band genoodzaakt om een aantal optredens af te zeggen, om de stem van zangeres Jacqueline te ontzien.
 
 
Eind 2000 wordt de band tijdens de Belgische TMF Awards uitgeroepen tot 'Meest Veelbelovende Buitenlandse Act'.
 
2001
De ingelaste rustperiode van de band in 2001, wordt afgesloten met de fanclubdag in maart 2001. In deze periode ontvangt de band een Zilveren Harp.
 
 
Voor het tweede achtereenvolgende keer staat de band op het Pinkpop festival. Daarnaast krijgt de band ook de awards uitgereikt voor 'Beste Album Nationaal' en 'Beste Single Nationaal' tijdens de TMF Awards Nederland.
 
 
In september 2001 wordt het debuutalbum van de band ook in Duitsland uitgebracht. Daarnaast verruilt Annelies Kuijsters de gitaar voor toetsen en neemt Thomas Holthuis de gitaarpartijen voor zijn rekening.
 
2002
Voor het Tilburge 'Festival Mundial' reist de band begin 2002 af naar Mali, waar het op een muzikale ontdekkingstocht trekt.
 
 
Verder werkt de band aan nieuw materiaal, waarbij in september de single 'You Can Say' wordt uitgebracht.
 
 
De single wordt in oktober gevolgd door het tweede studioalbum 'Days Like This'.
 
2003
Tijdens de TMF Awards 2003 valt de band opnieuw in de prijzen, met het binnenhalen van de award voor 'Beste Popgroep Nationaal'.
 
 
Naast een tour door Duitsland, verzorgt de band ook het voorprogramma voor Bon Jovi (Amsterdam Arena) en Sheryl Crow (tijdens haar tour in Duitsland en Frankrijk).
 
 
Voor het programma 'Pure' van muziekzender The Box, geeft de band een speciaal akoestisch concert. Het concert wordt goed ontvangen en wordt later uitgebracht op de DVD 'That'll Be Unplugged & More'.
 
 
Aan het eind van 2003 trekt de band met een akoestische tour langs de Nederlandse theaters.
 
2004
Begin 2004 verlaat gitarist Thomas Holthuis de band, vanwege persoonlijke redenen, welke wordt vervangen door Jan Peter Hoekstra.
 
 
Krezip gaat in 2004 door een moeilijke periode, waarin vanwege bezuinigmaatregelen het platencontract wordt ontbonden. Als reactie op hetgeen de band overkomt kan de single 'All I'm Asking For' gedownload worden van de eigen site voor een kleine vergoeding.
 
 
Het publiek blijft de band steunen, wat onder andere blijkt met de winst van de TMF Award voor 'Beste Groep Nationaal'.
 
 
Eind 2004 wordt de plaats van drummer ingenomen door Bram van den Berg, nadat drummer Thijs Romeijn de band in goed overleg verlaat.
 
2005
Als ambassadeur voor Novib trapt de band in april 2005 de campagne 'Onderwijs overwint armoede' af met een geheim optreden in Paradiso in Amsterdam.
 
 
Bij platenmaatschappij Sony BMG Music wordt het derde album 'What Are You Wating For' uitgebracht, welke vooraf wordt gegaan door de single 'Out Of My Bed'.
 
 
De band is op diverse festivals terug te vinden, waaronder de eerste editie van Rockin' Park in het Nijmeegse Goffterpark.
 
 
Voor het War Child in oktober 2005 concert in Ahoy, levert zangeres Jacqueline een bijdrage met het duet 'Omhels Me Dan' samen met Fernando Lameirinhas.
 
2006
Het duet van Jacqueline met Fernando wordt in april 2006 uitgebracht op single.
 
 
Voor de game 'De Sims 2', verzorgt Krezip een deel van de muziek met het nummer 'Ka Yoonie Mwab', een nummer gezongen in het 'Simlish'.
 
2007
In 2007 is de band één van de ambassadeurs van de vrijheid, waarbij het diverse Bevrijdingsfestivals in het land per helikopter aandoet.
 
 
Met het album 'Plug It In' in mei 2007 maakt de band een stap naar een disco sound, met sterkte invloeden van Britse en Amerikaanse pop uit de jaren tachtig. De gitaarpartijen worden meer naar de achtergrond gebracht ten faveure van de toetsen.
 
 
Door afzegging van Amy Winehouse, mag de band op de tweede dag van het Pinkpop festival optreden op het John Peel podium.
 
 
Krezip levert in oktober 2007 zijn bijdrage aan het 'Friends For War Child' concert met een optreden.
 
2008
Voor het album van Beef in 2008, levert zangeres Jacqueline een muzikale bijdrage op het nummer 'I Would Stay', welke door Beef in een reggae versie wordt uitgebracht.
 
 
Begin oktober 2008 maakt de band, na elf jaar, bekend te zullen gaan stoppen. De band neemt afscheid met het verzamelkalbum 'Best of Krezip' en een laatste clubtournee.
 
2009
In maart 2009 krijgt de band een Gouden Harp uitgereikt tijdens het Buma Harpen Gala. Daarnaast krijgt de band ook de Edison Pop Oeuvreprijs uitgereikt.
 
 
In zijn laatste jaar als band weet Krezip de awards voor 'Beste Band' en 'Beste Artiest Pop' binnen te halen tijdens de 3FM Awards.
 
 
Onverwachts is de band in juni 2009 terug te vinden op het Pinkpop podium, de plek waar de band echt doorbrak, als vervanger van de band Depeche Mode.
 
 
Het afscheidsconcert van Krezip vindt op 27 juni plaats in de Heineken Music Hall in Amsterdam, welke live door BNN op Nederland 3 wordt uitgezonden. De afscheidssingle 'Sweet Goodbyes' wordt in 2009 het meest gedraaide nummer op de radio.
 
 
De diverse bandleden zijn na het uit elkaar gaan van Krezip terug te vinden in de bands van diverse andere artiesten.
 
Twitter