RockZine
 
Within Temptation
Foto : Lars Griemelijkhuijsen
Members Sharon den Adel (zang)
Stefan Helleblad (gitaar)
Ruud Jolie (gitaar)
Jeroen van Veen (basgitaar)
Martijn Spierenburg (toetsen)
Mike Coolen (drums)
Periode 1996-heden
 
Biografie
Discografie
Links
 
1996
In 1996 wordt de band Within Temptation opgericht door gitarist Robert Westerholt. Samen met Sharon den Adel (zang), Jeroen van Veen(basgitaar), Michiel Papenhove(gitaar), Martijn Westerholt(toetsen) en Dennis Leeflang(drums) wordt de eerste demo 'Enter' opgenomen. Leeflang verving drummer Richard Willemse, welke een zangcarrière begon bij de skatepunkband Baron Dean.
 
1997
In de demorubriek in het blad 'Aardschok' wordt de demo 'Enter' in 1997 uitgeroepen tot 'Demo van de Maand'. Niet veel later tekent de band een contract bij het label 'DSFA'.
 
 
Opnieuw vindt er een verplaatsing plaats op de positie van drummer, waarbij Ivar de Graaf de plaats inneemt van de vertrokken Dennis Leeflang.
 
 
Op het DSFA label brengt de band het album 'Enter' uit, wat er mede voor zorgt dat de band later in 1997 terug te vinden is op Dynamo Open Air.
 
 
Eind 1997 tourt de band samen met Orphanage door Europa.
 
1998
In januari 1998 staat de band op het Noorderslag festival in Groningen. Waarna de band de studio induikt voor de opnames van een tweede cd.
 
 
De mini-cd 'The Dance' wordt begin 1998 uitgebracht. De cd bevat naast nieuw werk ook enkele remixen van eerder werk. Na het uitkomen van de cd verlaat drummer Ivar de band en wordt vervangen door Ciro Palma.
 
1999
Het jaar 1999 wordt door de bandleden gebruikt om te besteden aan studie en werk. De band Within Temptation wordt op een laag pitje gezet. Wel keert drummer Ivar de Graaf terug bij de band.
 
 
Zangeres Sharon levert wel in deze periode gastbijdrage bij De Heideroosjes op Pinkpop en Dynamo Open Air.
 
2000
In 2000 maakt de band een omslag in de muziekstijl met het album 'Mother Earth'. De grunt wordt achterwege gelaten en de muziek krijgt een meer bombastisch keltische rock karakter.
 
 
De band is terug te vinden op diverse podia en speelt ook op het festival Lowlands.
 
2001
Begin 2001 is de band opnieuw te bewonderen op het Noorderslag festival in Groningen, welke wordt gevolgd door de single 'Our Farewell'.
 
 
De tweede single 'Ice Queen' van het album 'Mother Earth' levert de band een onverwacht succes op. De single wordt goed opgepakt en wordt een half jaar na uitkomst uitgeroepen tot Megahit op 3FM.
 
 
2001 is ook het jaar dat de band afscheid neemt van gitarist Michiel Papenhove (werk niet meer te combineren met de band) en Martijn Westerholt (heeft de ziekte van Pfeiffer).
 
 
Ook in het buitenland heeft de band succes, met onder andere een optreden tijdens een groot festival in Mexico-City.
 
2002
Gitarist Ruud Jolie vervangt Jelle Bakker begin 2002 in de band, de laatste gaat verder met de band Chen Mo.
 
 
Het album 'Mother Earth' bereikt de gouden status, met meer dan 40.000 verkochte exemplaren.
 
 
De band is op verschillende festivals terug te vinden, waaronder Rock Werchter en Parkpop. Tijdens dit laatste festival krijgt de band een platina plaat uitgereikt voor 'Mother Earth'.
 
 
Drummer Stephen van Haestregt vervangt in 2002 Ivar de Graaf, welke de band andermaal verlaat.
 
2003
Begin 2003 tekent de band een contract bij Gun Records, welke de band helpt bij een introductie in Duitsland en andere Europese landen, met onder andere een tour door Duitsland.
 
 
Beloning krijgt de band voor zijn werk met het winnen van een Zilveren Harp en een Edison Award voor 'Beste DVD Nationaal'.
 
 
De band is op 5 mei één van de ambassadeurs van de vrijheid en doet per helikopter diverse festivals aan.
 
 
Met de cover 'Running Up That Hill' (origineel van Kate Bush) bereikt de band een 13e positie in de top 40. Succes in de charts is er ook in Duitsland waar het album 'Mother Earth' de 6e positie haalt.
 
2004
In januari 2004 is de band opnieuw te bewonderen op het Noorderslag festival, waar het dit jaar een Duitse gouden plaat krijgt uitgereikt . Het succes in het buitenland wordt bevestigt met de 'Conamus Exportprijs', voor de meest verkochte Nederlandse artiest in het buitenland.
 
 
Naast diverse festivals werkt de band aan een nieuw album, welke wordt voorafgegaan door de single 'Stand My Ground'.
 
 
Eind 2004 wordt het album 'The Silent Force' uitgebracht door de band, welke in drie versies wordt uitgebracht, namelijk een Basic een Standaard en een Premium versie. Het idee achter het concept is dat de mensen kunnen bepalen hoeveel zij willen betalen voor de liedjes.
 
 
Het concept blijkt een goed idee, mede door de goede verkoop van het album in binnen- en buitenland.
 
2005
Voor de benefiet-single 'Als Je Iets Kan Doen' voor de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië levert zangeres Sharon begin 2005 een bijdrage.
 
 
Met een verkoop van meer dan 300.000 exemplaren van 'The Silent Force' in eigen land en ook veel in het buitenland wordt de band in 2005 opnieuw beloond met de 'Conamus Exportprijs'.
 
 
De release van de single 'Memories' vormt de start voor een uitgebreide tour door Europa: 'The Silent Force Tour'. Een registratie van de tour wordt later op DVD uitgebracht.
 
 
Within Temptation wordt in 2005 uitgeroepen tot beste groep bij de Edison Awards en beste rock nationaal tijdens de TMF Awards.
 
 
Ondertussen blijft de verkoop van 'The Silent Force' goed doorgaan, waarbij het album in augustus zo'n half miljoen verkochte exemplaren kent. In eigen land bereikt de plaat de platina status met meer dan 80.000 verkopen.
 
2006
Op het Noorderslag festival in 2006, krijgt Within Temptation de Popprijs uitgereikt. Tegen de traditie in, treedt de band niet op tijdens het festival doordat zangeres Sharon eind 2005 moeder is geworden van haar dochter Luna. Ook de 'Conamus Exportprijs' is in 2006 een prooi voor de band.
 
 
De band levert een bijdrage aan het PC-spel 'The Chronicles Of Spellborn' door hier enkele tracks voor te schrijven, waaronder de single 'The Howling'.
 
2007
Voor het vierde opeenvolgende jaar ontvangt Within Temptation de 'Conamus Exportprijs' in 2007.
 
 
Het album 'The Heart Of Everything' wordt voorafgegaan door de single 'What Have You Done', wat een duet is met Keith Caputo.
 
 
De band gaat aan het begin van het jaar opnieuw op tour door Europa, waarbij het ook diverse festivals aandoet, waaronder ook het Nederlandse Pinkpop festival.
 
 
Eind 2007 staat opnieuw een Europese tour op het programma. Daarnaast ontvangt de band de 'World Music Award' in Monaco voor 'Best Selling Dutch Artist'.
 
2008
In februari 2008 geeft Within Temptation onder de noemer 'Black Symphony' een groot concert in de Rotterdamse Ahoy. Tijdens het concert wordt de band begeleidt door het Metropole Orkest. Het concert zou later worden uitgebracht op een DVD en CD, waarmee het de top 5 haalt in de charts.
 
 
Onder de noemer 'An Acoustic Night At The Theatre' trekt de band eind 2008 met een theatertournee door Nederland en België. De aftrap van de tour vindt plaats in Middelburg.
 
2009
Tijdens het Buma Harpen Gala in maart 2009, krijgt Within Temptation de Gouden Harp uitgereikt voor hetgeen de band in de jaren heeft bijgedragen aan de Nederlandse muziek.
 
 
In oktober brengt de band een registratie van de theatershow uit op DVD en CD, waarop ook het duet 'Utopia' met Chris Jones is terug te vinden.
 
2010
Vanaf april 2010 tourt de band opnieuw langs de theaters in Nederland, waarbij de aftrap van de tour net als de eerste tour in Middelburg is en wordt dit maal besloten in Carré in Amsterdam. De tour betekent tevens het afscheid van drummer Stephen van Haestregt, welke zich gaat richten op zijn band 'My Favorite Scar'.
 
 
De rest van 2010 wordt voornamelijk besteed aan de opnames van het nieuwe concept 'The Unforgiving' en enkele zijprojecten van enkele bandleden.
 
2011
Met de nieuwe drummer Mike Coolen wordt de single 'Faster' uitgebracht begin 2011. Het nummer wordt ook gebruikt in de film 'Me & Mr. Jones', een film omtrent de zaak Joran van der Sloot en de dood van Natalee Holloway.
 
 
Het concept album 'The Unforgiving' wordt in maart uitgebracht. Naast een CD, bevat het concept ook een eigen Comic book en enkele korte films.
 
 
De band wordt beloond met de 'Buma Music In Motion Award' voor de drie korte films bij 'The Unforgiving'. Daarnaast wordt het nummer 'Sinead' door diverse artiesten geremixt (o.a. Scooter en Benno de Goeij), welke er voor zorgen dat in de buitenlandse charts het nummer goed scoort.
 
 
In september 2011 maakt gitarist (en man van Sharon) Robert Westerholt bekend te stoppen met live optredens, om zich toe te kunnen leggen op het verzorgen van hun drie kinderen. Zijn plaats in de band wordt ingenomen door Stefan Helleblad.
 
2012
Begin 2012 is de band terug te vinden in Zuid-Amerika waar het een succesvolle tour onderneemt, onder andere in Mexico en Rio de Janeiro.
 
 
Vanaf maart 2012 trekt de band met een korte theatertour door Nederland. Tijdens de show wordt gebruik gemaakt van het grootste LED-scherm in Nederlandse theaters ooit, waarop levensechte 3D projecties te zien zijn.
 
 
Het 15-jarig jubileum van de band wordt mede gevierd doorhet radiostation Q-Music. Waar de band 15 weken lang een cover uitbrengt. Vooral bij de vlaamse variant van het radiostation levert dit een groot succes op.
 
 
Om het jubileum te vieren, geeft de band in november 2012 in het Sportpaleis in Antwerpen een groot concert. Tijdens het concert 'Elements' wordt de band begeleid door het 'Il Novecento Orchestrta'.
 
 
Zangeres Sharon levert een muzikale bijdrage aan het project 'Meneer Konijn' van Q-Music België, een project om geld op te halen voor kansarme kinderen in Vlaanderen.
 
2013
Begin 2013 maakt de band bekend dat men gaat werken aan een nieuw album op het label BMG Rights. De band is verder terug te vinden op enkele festivals in binnen- en buitenland.
 
Twitter