RockZine
 
AURI
 
Met een rustjaar voor de band Nightwish, hebben de Nightwish-leden Troy Donockley en Tuomoa Holopainen en een rustige periode voor zangeres Johanna Kurkela, is er eindelijk de tijd gevonden voor hun project: AURI.

De groep vrienden, waarbij Tuomas en Johanna daarnaast ook man en vrouw zijn, bundelde de krachten en nam samen een album op.

Op 23 maart verschijnt het debuutalbum, met de gelijknamige titel 'AURI'. Zo kort voor de release spraken wij kort met zangeres Johanna.
Om te beginnen, zullen de mensen in Nederland misschien niet direct bekend zijn met AURI. Hoe zou je de band het beste omschrijven?
 
In essentie werd de band AURI gevormd door drie goede vrienden, welke nog een soort muziek misten in de wereld. Door de jaren heen heeft zich een gezamenlijke droom ontwikkeld bij ons drieën: een unieke, onbevreesde, oneindige open wereld van muziek creëren.

Maar vaak is het in het leven zo dat het even kan duren voor dromen uitkomen. Daarnaast weerhielden de drukke schema's van onze eigen bands ons van het verwezenlijken van onze droom. In 2017 vonden we plotseling de ruimte om aan onze langverwachte muzikale expeditie te beginnen.
 
 
 
Je gaf aan dat jullie al een tijd vrienden zijn. Hoe was het om nu samen te werken, als vrienden, aan het album voor AURI?
 
Naast vrienden zijn we ook allemaal fans van elkaars muziek, eigenlijk al vanaf de allereerste noten die we hoorden. Daarnaast hebben we door de jaren heen diverse keren samengewerkt in elkaars projecten. Je zou dus kunnen zeggen dat de geest voor met elkaar samenwerken er altijd al wel is geweest.
 
 
 
Het geluid van AURI is misschien, zoals je zelf al aangaf, niet alledaags, maar zeker wel erg mooi en aangenaam om naar te luisteren. Hoe zouden jullie het geluid van de band het beste omschrijven?
 
Zelfs tot de dag van vandaag, is het moeilijk om de muziek van AURI te categoriseren. We hadden ook geen bepaalde genres of talen voor ogen bij het maken van de muziek. Het enige dat we wilden doen was muziek maken waar we alle drie extatisch van worden en plezier aan beleven.

Als het aan mij lag, zou ik de muziek van AURI helemaal niet willen categoriseren, of het een 'muzikale' noemer mee geven. Troy heeft het wel eens gekscherend 'Celestical Metal' genoemd of misschien past ook wel 'Wereld muziek'.
 
Het album heeft dezelfde titel als de band meegekregen. Zit er ook een speciale betekenis achter deze naam?
 
De naam van de band is eigenlijk pas vorig jaar bepaald, nadat we echt in het proces waren gestapt van het opnemen van het album en we realiseerden dat we een naam nodig hadden voor de band. Na wat namen te hebben overwogen, kwam hier 'AURI' uit voort.

Het is afgeleid van het woord 'aura', en wordt daarnaast in Finland ook gebruikt als meisjesnaam. Tevens is het ook een personage in de boeken van Patrick Rothfuss. Een karakter welke in haar eigen wereld leeft, bijna een eigen dimensie vergeleken met de rest van de wereld.
 
Auri - Auri
 
 
Jullie zijn alle drie al ruime tijd actief in de muziek. Hoe hebben jullie de rollen verdeeld bij het maken van het album?
 
De instrumentale invulling werd voornamelijk gedaan door Tuomas en Troy. Maar daarnaast hebben we ook vrienden uitgenodigd, welke gespecialiseerd zijn in bepaalde instrumenten. Zo heeft Frank van Essen alle drum en viool partijen voor zijn rekening genomen. Maar ook Jonas Pap (Cello) en Michael Gill (viool) hebben een bijdrage geleverd. Daarnaast citeerde vriend Jyke het Finse gedicht 'Savant' van Uuno Kailas. De teksten hebben wij alle drie voor onze rekening genomen.
 
 
 
Wat heeft jullie geïnspireerd bij het schrijven van de nummers voor het album?
 
Voor de muziek en de teksten hebben we ons laten inspireren door alles waar we van houden. Zo heeft bijvoorbeeld het maken van wandelingen in het bos en het plukken van paddenstoelen, geleid tot het intro van Them Thar Chanterelles.

Maar ook de boeken van onder andere Patrick Rothfuss, favoriete films, de mensen van wie we houden en ook hoe wij het leven zien, is doorgesijpeld in de muziek van AURI.
 
AURI
Was het voor jou heel anders om een album op te nemen in een 'band' ten opzichte van 'solo'?
 
Ondanks een decennium vol met soloalbums en liveshows, beschouw ik mezelf eigenlijk niet als een solo artiest. Er zou vandaag geen Johanna Kurkela zijn zonder een overvloed aan songwriters, producers, platenlabels en muzikanten. Ik zie mijzelf geprezen dat ik het voorrecht heb gehad met deze mensen te mogen samenwerken. Als zangeres heb ik mij altijd eigenlijk meer een stuk van de puzzel gevoeld, dan de puzzel zelf.
 
 
 
Bij AURI heb ik nu het gevoel dat ik het dichtst in de buurt kom, om mijn werkelijke ik via de muziek te kunnen uitdrukken. AURI is niemands solo album geworden, waarbij er ook geen frontvrouw of frontman is. Het is de ideale uitlaatklep geweest voor onze creativiteit in muziek. Zo heb ik mijn eigen vocalen zelfstandig kunnen opnemen en bewerken. Het was heerlijk om zonder druk met mensen te werken met een gelijke gedachte, waarbij je echt een connectie hebt. We hopen ook dat de mensen dit terug horen in de muziek.
 
 
 
Wat is voor jouw een echte drijfveer bij het maken van muziek?
 
Voor het type kluizenaar dat ik ben, heeft muziek altijd gediend als de meest comfortabele manier om mijn hart te openen en gevoelige, ook privé zaken, te delen met de buitenwereld. Waar woorden altijd eerst de geest bereiken en gemakkelijk kunnen vastlopen of worden verdraaid, faalt muziek nooit. In deze wereld van groeiende honger naar social media, met een bombardement van informatie, welke vaak niet juist is of niet volledig is, verspil ik liever mijn woorden niet. Ik verwen de wereld liever met muziek en zoek mijn toeverlaat bij de mensen die mij dichter bij staan.
 
AURI
 
Is er een nummer van het album, welke voor jou persoonlijk er boven uit springt? En kun je ook zeggen waarom.
 
Er is niet direct een nummer, welke voor mij bijzonderder is dan de andere.

Misschien nog wel leuk om te vermelden is dat het nummer Aphrodite Rising als enige niet is geschreven tijdens de songwritingfase in 2017. Het nummer hadden we al in 2011 opgenomen en was in zekere zin de eerste poging om de motor te starten voor de samenwerking. In die tijd beseften we echter al snel dat we meer tijd en ruimte nodig hadden om de zaak op de juiste manier te vervolgen. Onze droom werd dus uiteindelijk zo'n zes jaar aan de kant geschoven.
 
 
 
Zo naar het einde van het interview toe, rest enkel nog het 'slotakkoord'. Is er nog iets wat je met ons wilt delen?
 
Bewogen worden door muziek is een krachtig iets. Het kan voelen als een omhelzing van het ene hart naar een ander, het delen van uitdagingen of vreugde, of juist emoties los te laten die niet in woorden zijn te vatten. We hebben allemaal de kans gekregen om onszelf tegen 'de normen' van het leven te definiëren. Alleen door volledige vrijheid van het hart kunnen we ons volledige potentieel ontdekken en gebruiken. In de literatuur denk ik dat dit het meest treffend wordt beschreven in een gedicht van Walt Whitman 'O Me! O Life!': "That you are here - that life exists and identity, That the powerful play goes on, and you may contribute a verse."

Met AURI, heb ik het gevoel dat ik eindelijk mijn bijdrage heb kunnen leveren. Moge dit album al onze mede-avonturiers inspireren op hun unieke reis door het leven.
 
 
 
Wij willen je bedanken voor het interview en wensen je veel succes met album!
 
Twitter