RockZine
 
Beyond The Black
 
Tijdens de Resist tour van Within Temptation mocht een deel van Nederland al kennis maken met de Duitse formatie Beyond The Black. In eigen land tourde de band al langs diverse zalen en stond het ook al op diverse festivals, waaronder deze zomer nog op het hoofdpodium van Wacken Open Air.

Recent bracht de band het album 'Heart Of The Hurricane' in een speciale Black Edition uit. Daarnaast staat eind dit jaar een Europese tour op het programma, waarbij de show in de Metropool onlangs werd verplaatst naar de grote zaal in Enschede.

Hoogste tijd dus, om eens beter kennis te maken met Beyond The Black, waarbij wij spraken met zangeres Jennifer Haben.
Een deel van Nederland heeft jullie misschien al leren kennen tijdens de Resist tour van Within Temptation, maar voor degene die jullie nog niet (zo) goed kennen, zou je ons in het kort kunnen vertellen: wie is/zijn 'Beyond The Black'?
 
Beyond The Black is een band uit Duitsland opgericht in 2014. In het begin van dat jaar begon ik met het schrijven van nummers in een symfonische metal stijl, waarbij we halverwege 2014 een enorme kans kregen toen we onze eerste show mochten spelen op Wacken in de Bullhead City Tent. Wacken is ondertussen een tweede thuis voor ons geworden, omdat we er sinds ons debuut ongeveer elk jaar hebben gespeeld tot nu toe. Vrij snel na een tour langs Duitse zalen, kwamen ook Europese shows op ons pad. Daarnaast hebben we ook enkele shows in Japan en Ruslang mogen doen, waarbij we hopen snel ook de rest van de wereld te mogen aandoen.
 
 
 
De band staat bekend als een 'Symfonische Metal' band, maar luisterend naar jullie songs, klinkt toch ook een behoorlijke variatie door in jullie sound. Naast de wat meer stevigere klanken, klinken af en toe ook juist erg lichte klanken door. Hoe zou jij de sound van de band het beste beschrijven?
 
Ik zou zeggen: we doen wat we voelen en kijken wat een nummer nodig heeft om er goed uit te komen.
We hebben een heleboel nummers, die ik zou omschrijven als 'Symfonische metal met een groot orkest en koren', maar ook nummers welke meer 'Rock' in zich hebben of gewoon een ballad met begeleiding door slechts een piano of akoestisch gitaar. Ik hou er van om 'out of the box' te denken, waarbij dat het ook interessanter maakt, zeker ook als je live speelt met die verschillende levels van dynamiek. Daarnaast ben ik ook gek op extreme emoties, wat ook de reden is waarom ik dit genre heb gekozen.
 
 
 
Wat vormt voor jullie een bron van inspiratie bij het schrijven van de nummers?
 
Dat zijn eigenlijk wel alle ervaringen uit ons leven, maar ook bands waar we naar luisteren, onze dromen... veel dingen die iedereen wel kent.

Een aantal bands waar we momenteel veel naar luisteren zijn onder andere Queen, Bring Me The Horizon, Ghost & Paramore. Eigenlijk heel diverse artiesten. Benieuwd of je kunt achterhalen, welke delen zijn geïnspireerd door welke invloed ;)
 
 
 
Als slot van het 'intro' blokje: welk nummer zou je aan raden om kennis te maken met Beyond The Black en geeft ook een goed beeld van dit is 'Beyond The Black'?
 
Dit is één van de moeilijkste vragen ooit.

Zoals ik al aangaf, zijn onze songs erg variërend en ik denk dan ook niet dat een enkel nummer alle kanten van Beyond The Black kan beschrijven. Maar als eerste track waarvan ik denk dat het een goede zou zijn is 'In The Shadows', maar probeer ook zeker 'Heart Of The Hurricane' en daarna misschien ook een ballad als 'Unbroken' om een grof overzicht te krijgen van wie Beyond The Black is.

Maar... sommige mensen houden misschien weer meer van een experimentele song, zoals 'The Other Side' of wellicht onze hardste song 'Freedom'.

Zoals je ziet, is het niet gemakkelijk voor mij om er één te kiezen :D
 
Beyond The Black - Heart Of The Hurrican
 
Vorig jaar hebben jullie het album 'Heart Of The Hurricane' uitgebracht, waarbij dit jaar het album opnieuw werd uitgebracht in een 'Black Edition'. Om met de 'originele variant' te beginnen, hoe zou je dit album beschrijven?
 
Het is gevarieerder dan de de eerste albums. We hebben 'de schroeven flink aangedraaid' in elke richting, zo hebben we met 'Freedom' onze hardste song gecreëerd en met de piano ballad 'Breeze' juist het zachtste Beyond The Black nummer.

Daarnaast was dit ook het eerste album met deze samenstelling, zo geeft het een goed beeld van de huidige status van de band, met zowel nieuwe als oude invloeden van ons allemaal. Het was daarnaast ook een erg belangrijk proces voor het hele 'bandgevoel'.
 
 
 
Met het originele album al in 2018 uitgebracht, zijn we benieuwd hoe deze is ontvangen en/of het aan jullie verwachtingen heeft voldaan?
 
We proberen nooit te veel te verwachten, ook al was het op dit punt in onze carrière het moeilijk om de druk te negeren. Met net een nieuwe samenstelling, was dit onze presentatie aan de wereld van wat te verwachten. Maar gelukkig hebben we een aantal geweldige recensies mogen ontvangen.

Daarnaast hebben we ook erg positieve feedback van onze fans mogen ontvangen op onze Social Media en na de live concerten. We weten dat niet elk album nummer een goede live-song is, maar we hebben genoeg goede live-nummers op het album, dat we er erg naar uit kijken om ze te gaan spelen tijdens de 'Heart Of The Hurricane European Tour' aan het einde van het jaar.
 
 
 
Eerder dit jaar kwam het album dus in een nieuwe vorm uit, te weten de 'Black Edition'. Kun je ons meer vertellen over wat dit album 'anders' maakt dan het origineel en hoe jullie hiertoe zijn gekomen?
 
Dit jaar heb ik meegedaan aan de grote Duitse TV show 'Sing Meinen Song', waarbij we ook weer nieuwe fans erbij hebben gekregen. We wilden hierbij een product maken, welke een goede 'up-to-date' status geeft van de band. Daarom hebben we een mix van de meest belangijke (album en live) songs toegevoegd, met daarnaast een drietal nieuwe nummers van na de release van het originele album. Ik denk dan ook dat dit album perfect is om Beyond The Black te leren kennen of om te weten waar we nu staan.
 
 
 
Waarin zijn jullie persoonlijk het meest gegroeid op het album 'Heart Of The Hurricane' in vergelijking met jullie eerdere albums?
 
Ik denk dat we op elk album groeien in de moed om dingen uit te brengen die de mensen niet verwachten en misschien wel helemaal niet leuk vinden. Daarnaast veranderen we allemaal ook op persoonlijk gebied en zo veranderen ook onze interesses van tijd tot tijd...

Voor het nieuwe album, welke we nu aan het schrijven zijn, denk ik dat deze enorme stap goed te merken is. Ik kijk er dan ook erg naar uit om het resultaat volgend jaar uit te brengen!!
 
 
 
Heb je op het album ook een nummer, welke er voor jou zelf bovenuitspringt of voor jou extra bijzonder is?
 
Een nummer welke speciaal voor mijzelf is, is 'Escape From The Earth'. Ik weet niet waardoor het kwam, maar de eerste take voor de zang voor dit nummer was erg emotioneel voor mij. Ik geef altijd alles, emotioneel en fysiek, op de nummers, maar bij het zingen van de laatste zin "to leave my life in the end", was het alsof mijn adem werd weggenomen voor een aantal seconden. Het werd helemaal stil, waarna er in de verte enkel nog wat bellen klonken.

Hoewel ik altijd kippenvel krijg als ik dit vertel, kan ik de emotie niet goed onder woorden brengen, zoals deze aanwezig waren bij de opname. Maar dit was voor mij een heel speciaal moment, dat ik niet snel zal vergeten.
 
Jennifer Haben
 
Geregeld zie je samenwerkingen terugkomen tussen artiesten, met soms zeer fraaie songs als resultaat. Zeker ook in het (symfonische) metal genre, lijken vaak samenwerkingen voor te komen. Leent dit genre zich er misschien meer voor dan andere?
 
Ik denk dat het in elke genre belangrijk is om elkaar te supporten. Zeker in deze tijd, waarbij dagelijks zo'n 40.000 nieuwe tracks aan Spotify worden toegevoegd. Er zijn zoveel goede artiesten, waarbij het steeds moeilijker wordt om de aandacht van de mensen te trekken. Het is dan ook geweldig dat artiesten binnen een genre, maar ook tussen verschillende genres, samenwerken en elkaar steunen.
 
 
 
Op het laatste album van Kamelot, bracht jij ook een vocale bijdrage. Hoe zijn jullie tot deze samenwerking gekomen?
 
De samenwerking kwam eigenlijk tot stand door Sascha Paeth. Hij produceerde zowel het album voor Kamelot als onze albums. Sascha is een erg aardige man en het lijkt erop dat hij goede dingen over mij heeft verteld ;)

Ben daarbij ook echt héél blij met het resultaat 'In Twilight Hours', daar ik het geweldig vind hoe goed onze stemmen bij elkaar passen!
 
 
 
Kunnen we wellicht een bijdrage van Tommy Karevik op het nieuw Beyond The Black album verwachten?
 
Wij zitten nog steeds in het schrijfproces, waar we het nog niet hebben gehad over mogelijke 'features'. Maar ik hou erg van zijn stem, dus als er een nummer is dat bij hem past, zal ik het hem zeker vragen :)
 
 
 
Zijn er nog andere 'droom' kandidaten voor een samenwerking?
 
Heb niet direct een concerte naam. Maar ik zou wel graag een cross-over samenwerking aangaan, met artiesten die normaliter een ander publiek trekken. Dat vind ik persoonlijk altijd erg uitdagend!
 
Heart Of The Hurrican European Tour
 
Dit najaar staat een Europese tour op het programma, zoals je al aanhaalde, waarbij Nederland 'slechts' één keer (Metropool in Enschede) is terug te vinden op de lijst. Kunnen we (binnenkort) nog meer shows in Nederland verwachten?
 
Ik denk dat dit de enige show in Nederland zal zijn dit jaar. Waarbij ik erg blij ben dat we met die show naar een grotere zaal zijn gegaan!

We hebben een aantal geweldige shows gehad met Within Temptation in Nederland, dus we kijken dan ook erg uit naar deze show. En hopen daarnaast ook vaker in jullie land te mogen gaan spelen in de toekomst.
 
 
 
Dus de ontvangst van de Nederlanders is niet de reden voor 'slechts' één show?
 
Absoluut niet!! Zoals ik al aangaf was het publiek er de vorige keer echt fantastisch! En met de speciale kerst-show, kregen we ook echt het gevoel dat we een speciale band hadden met het Nederlandse publiek.

Het is alleen niet gemakkelijk om iedereen blij te maken bij het plannen van een tour. Soms zijn in het tourschema net niet de juiste locaties op het juiste moment te vinden. Maar we zijn zeker blij om in ieder geval één show in Nederland te spelen.
 
 
 
Voor de mensen die al een ticket hebben en wellicht voor de mensen die nog twijfelen (voor de laatste tickets), wat maakt een live-show van Beyond The Black speciaal?
 
De mensen kunnen een super energieke en gemotiveerde band verwachten, die echt leven voor wat ze doen! Het publiek kan dus uitzien naar een groep breed lachende mensen en ook veel plezier.

In vergelijking met de albums spelen we live een stuk steviger, met de gedachte: 'the whole hall will be burning'. Ik beloof je dus een geweldige avond, wanneer je één van onze shows bezoekt.
 
 
 
Zo aan het eind van het interview, blijft dan alleen nog 'het slotakkoord' over. Is er nog iets wat je nog zeker met ons wilt delen?
 
Na al te hebben aangegeven dat we bezig zijn met het schrijven van een nieuw album en uitkijken naar de tour eind dit jaar, wil ik eigenlijk alleen nog maar het volgende kwijt: BEDANKT!

Bedankt voor het interview en bedankt voor de mensen die interesse tonen in onze muziek of dit interview lezen. Graag nodigen we je ook uit om onze Social Media te volgen (van de band, maar ook de persoonlijke accounts), zodat we met elkaar in contact kunnen komen. Daarnaast weet je het dan ook gelijk als we weer naar Nederland komen! Hoop jullie in ieder geval eind dit jaar al te mogen ontmoeten :)
 
 
 
Jij juist bedankt voor het interview!
En verder veel succes gewenst met de aanstaande tour en we hopen jullie snel vaker te mogen ontvangen in ons land!
 
Twitter