RockZine
 
Onlangs bracht de band Delain het album Interlude uit, een album bestaande uit onder andere nieuw materiaal, vernieuwd materiaal en enkele verrassende covers.

Na de eerdere albums Lucidity, April Rain en We Are The Others is dit 'tussenalbum' alweer het vierde album van de in 2009 opgerichtte band.

Sinds de oprichting van de band is de band veel terug te vinden op diverse podia in binnen- en buitenland.

De hoogste tijd dus voor een interview met n van de drijvende krachten achter Delain: Martijn Westerholt.
Delain - Interlude
 
Met het album Interlude hebben jullie alweer het vierde album afgeleverd. Welk nummer van de reeds uitgebrachte albums is jouw persoonlijke favoriet?
 
Dat is een moeilijke, het is toch kiezen uit je kindjes.
Als ik er nu n zou moeten kiezen, is dat voor mij waarschijnlijk Mother Machine. Dit omdat deze veel aspecten heeft die Delain in haar muziek gebruikt: "Zware rifs, melodie en contrast".
 
 
 
Is er wellicht ook een nummer waarop jullie je verheugen om uit te gaan brengen of live te gaan spelen?
 
Veel nummers van Interlude hebben we live al eens gespeeld, waaronder ook twee van de drie covers.
Desondanks denk ik dat we het nummer Collars and Suits binnenkort live gaan spelen en ik ben altijd weer benieuwd hoe dit zal uitpakken. Live geeft een nummer toch een andere beleving als op een plaat.
 
 
 
Op het laatste album zijn ook een drietal covers terug te vinden (Such a Shame, Cordell, Smalltown Boy), waarbij dit niet direct voor de hand liggende nummers zijn, als je kijkt naar het genre van het origineel en Delain.
Waarom hebben jullie voor deze drie covers gekozen?
 
De keuze voor deze nummers komt doordat deze nummers ons aanspraken. Zijn van die typische jaren '80 nummers (m.u.v. Cordell) die n of meerdere van onze bandleden raakten. Cordell bijvoorbeeld, speelden we al jaren akoestisch en werkte altijd goed, blijkt ook uit de reacties van het publiek.

Bij andere nummers is het altijd weer een verassing te zien hoe dit uitpakt als de Delainsaus eroverheen gaat. Heel gaaf om zon proces te doorlopen. Een nummer wordt vaak wat orchestraler, grootser, maar houd wel degelijk het poppie karakter wat we ook vaak in onze eigen liedjes terug zien komen.
 
Delain
Delain
 
Bij het schrijven van jullie nummers, waar halen jullie de inspiratie vandaan?
 
Dit verschilt per persoon, zo moet ik zelf bijvoorbeeld gewoon zin hebben om muziek te schrijven. Maar ook dan is het nog afwachten of het ook iets wordt: het gebeurd of het gebeurd niet, eigenlijk volstrekt willekeurig.

Wel inspireert het me als ik leuke muziek op radio, of in een film hoor bijvoorbeeld. In ieder geval iets wat me pakt.
 
 
 
Hebben jullie ook een vast patroon hoe een nummer tot stand komt, of is dit net als bij het schrijven willekeurig?
 
Charlotte, Guus en ik schrijven verruit de meeste nummers samen. Vaak beginnen we met een voorzetje van n van ons, dit kan een themaatje, een rifje, of een zanglijn zijn, wat dan langzaam uitgroeit tot een nummer. Vaak richten we ons eerst op het schrijven van een couplet en refrein, als het hart van een nummer, waarbij de rest dan vaak vanzelf volgt.

Tijdens het schrijven van het instrumentale gedeelte pakt Charlotte ook vaak al haar bloknote en bladert dan door reeds bestaande tektsen die ze vind passen, waarbij ze dan speelt met de teksten / de teksten veranderd aan de hand van de muziek.
 
Within Temptation - World Tour 2014
 
Begin volgend jaar touren jullie met Within Temptation mee, tijdens in ieder geval het Europese gedeelte van hun wereldtournee. Mede door het verleden van jou bij Within Temptation, worden jullie wel eens vergeleken met deze band.
Wat vinden jullie zelf van deze vergelijking?
 
Ik heb er geen probleem mee. Mensen willen nu eenmaal muziek vergelijken en labelen en dat mag best. De overeenkomst zit hem in de structuur van onze liedjes, allebei hebben ze een popstructuur (couplet/refrein) terwijl je bij sommige andere metalbands met een zangeres toch vaak ziet dat die meer uitgebreide en klassieke compositie structuren gebruiken.

Daarnaast zat mijn sound verweven in de eerste albums van Within Temptation en die sound neem ik natuurlijk met mezelf mee, omdat deze onderdeel is van mezelf. Het is wie ik ben, dus er zijn ook wel overeenkomsten.
 
 
 
Je geeft aan dat qua structuur van de nummers er wel een overeenkomst is met Within Temptation, is er ook een punt waaarvan jij vind dat jullie verschillen?
 
Ik zie bijvoorbeeld dat de ontwikkeling op muzikaal gebied van Within Temptation toch langzamerhand wat verder weg is gaan staan van wat wij maken. Wij hebben nog steeds wat meer een metal basis in onze muziek in vergelijking met Within Temptation.
Die zijn een wat andere kant op gaan ontwikkelen, hoewel ook daar de roots natuurlijk nog steeds hoorbaar zijn.
 
 
 
Zien jullie Within Temptation ook als voorbeeld voor jullie zelf, of zijn er andere bands waar jullie bewondering voor hebben?
 
Ik denk dat je van je eigen kracht uit moet gaan. Ik zie wel aan andere bands dat een goede fanbase de basis is van je bestaansrecht, zonder hen zijn we niets.

Airplay op radio is wenselijk, maar daardoor absoluut geen must. Ik zie vaak zat bands die gesteund worden door een radiostation als 3FM, maar een degelijke fanbase ontberen. Het is dan al snel afgelopen met zon band. Kortom, er zijn altijd aspecten waar je van kan leren bij andere bands, maar je moet je eigen pad volgen.
 
Delain
Delain
 
Door de jaren heen hebben jullie op verschillende plekken over de wereld gespeeld. Aan welk land hebben jullie de mooiste herinneringen?
 
Klinkt wellicht politiek, maar elke plek heeft een bepaalde genre. De meest bijzondere plekken naast thuis zijn toch wel Parijs, Londen en Buenos Aires, die gaan helemaal los. Maar over het algemeen worden we overal warm onthaalt door onze fans, ook Moskou bijvoorbeeld was heel bijzonder. Kortom het is moeilijk kiezen.

Wat ik het meest bijzondere festival tot nu toe heb gevonden is "70.000 Tons of Metal". Dat is een festival, waarbij een compleet cruiseschip is afgehuurd en van Miami naar een tropische bestemming vaart. Wij hebben dit jaar die cruise mee mogen maken en vonden het heel bijzonder, spelen terwijl je op zee vaart. Het publiek is er echt fantastisch.
 
 
 
Welk optreden staat jullie naast het '70.000 Tons of Metal' het meeste bij en waarom?
 
Mij staat nog steeds het optreden in het voorprogramma van Within Temptation in Zenith Parijs het meeste bij. Het voelde als thuiskomen/eigen publiek. 5000 man voor je neus die los gaan op je muziek: Kippenvel all over!
 
 
 
Ondanks jullie succes in verschillende landen en de diverse goede singles (waaronder ook jullie nieuwe single Are You Done With Me?), welke jullie hebben uitgebracht, is Delain niet of bijna niet te horen op de Nederlandse radiostations.
Hoe verklaren jullie dat jullie nummers niet of bijna niet gedraaid worden en stoort dit jullie ook in zekere zin?
 
Ik vind het erg jammer dat het Nederlands product door die zenders niet goed gesteund wordt en dit zorgt voor verschraling van het aanbod. Acts die hun bestaansrecht bewezen hebben door het trekken van volle zalen in binnen- en buitenland, een goede verkoop van albums en een goede grote eigen vaste fanbase hebben, verdienen steun vanuit de media in eigen land, is mijn mening.

In veel landen is dit ook normaal. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, hier is het zelfs verplicht om airplay voor een bepaald percentage van eigen bodem te laten komen. Argumenten, dat het niet in het 'format van een zender zou passen' vind ik niet sterk. In 24 uur zendtijd moet er toch een plek zijn om acts van verschillende genres een bescheiden rotatie airplay te geven. Zelfs dit gebeurd niet tot zelden en dit vind ik erg jammer.

Wat ik al zei, dit werkt verschraling van het aanbod en creativiteit in de hand. Dit bewijst zich ook als je kijkt hoe Nederland het internationaal doet. Los van de DJs doet Nederland het slecht in tegenstelling tot veel kleinere landen zoals Zweden, Finland, etc. om van een vergelijking met grote landen nog maar te zwijgen.
 
Delain
Wat kunnen we de komende tijd van Delain gaan verwachten?
 
Dit jaar zullen we nog een flink aantal shows doen en we zijn alweer druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor een nieuw album. Op 8 november zal onze voorlopig laatste volledige club show in de Patronaat plaatsvinden. Dit wordt een hele speciale show, met nieuwe nummers / speciale uitvoeringen van bestaande nummers en special effects. Om en nabij de release van ons nieuwe album begin 2014 zullen we dus Within Temptation supporten op hun Europese tour.
 
 
Wat hopen jullie binnen nu en een jaar met Delain te bereiken?
 
Het uitbrengen van een nieuw album, optreden in landen waar we nog niet geweest zijn en de groeiende lijn voortzetten. De hele band zit vol met zin en ambitie, dus voorlopig zijn we nog niet klaar.
 
 
 
Ten slotte het slotakkoord aan de artiest: Wat moeten we nog zeker weten?
 
Ik vond het eigenlijk al hele goede vragen en heb eigenlijk niks meer toe te voegen.
 
Twitter