RockZine
 
Emil Landman
Afgelopen februari kwam het eerste deel van het EP-tweeluik van Emil Landman uit, met de toepasselijke titel voor de tijd van het jaar: 'Vinter'.

Later dit jaar, in de zomer, volgt het tweede deel met de bijpassende titel 'Sommer'.

Voor beide EP's reise Landman af naar Noorwegen, waarbij zijn vorige release ook al ontstond door reizen. Met de vraag of Nederland nog voldoet als schrijfland en meer over zijn EP's voelden wij Emil aan de tand.
 
Zoals de titel van de EP's eigenlijk al een beetje verraden, speelt Noorwegen een belangrijke rol bij de opnames ervan. Vanwaar de keuze voor Noorwegen?
 
Voor de EP's was ik vooral op zoek naar een plek waar het zo noordelijk mogelijk was. Zodat ik een week lang zou kunnen opnemen in de winter, wanneer het helemaal donker zou zijn. En een week lang in de zomer, wanneer eigenlijk alleen maar de zon zou schijnen.

Sowieso leek Noorwegen mij al heel mooi, maar ik was niet per se gebonden aan dat land. Maar ik was wel erg gefascineerd door de erg noordelijke ligging, dat je daar het Noorderlicht kan zien en de verschillen tussen winter en zomer zo groot zijn.
 
 
 
Voor je vorige album An Unexpected View trok je ook al op reis, zelfs een wereldreis. Biedt Nederland niet (meer) genoeg inspiratie voor het schrijven van songs?
 
Jawel, ik denk dat ik Nederland ook wel liedjes kan schrijven. Maar dit werkt voor mij gewoon heel goed en ik ben ook nieuwsgierig naar wat er allemaal in de wereld is te beleven en te zien. Het werkt heel fijn, om het schrijven van liedjes ook te gebruiken, om me te laten inspireren door plekken buiten Nederland.
 
 
 
En wellicht al een volgende locatie op het oog?
 
Nou, dat is misschien nog wat te vroeg.

Wel ga ik volgende maand naar Rome fietsen, ten minste dat staat nu op de planning. Maar niet per se als 'album schrijf onderneming'.
 
Op de EP Vinter zijn ook enkele wat minder voor de hand liggende geluiden terug te horen, zoals glazen, schalen en potten & pannen. Ben je bewust op zoek gegaan naar deze 'bijzondere' geluiden of zijn deze spontaan ontstaan tijdens de opnames?
 
Deze zijn zeker weten spontaan ontstaan. Neem bijvoorbeeld een liedje als Little Marks, met alleen maar stemmen en akoestisch gitaar. Hier ga ik niet om een cool verhaal te vertellen ofzo, extra geluiden er aan toe voegen.

Ik vind dat we, ik samen met producer Martijn Groeneveld, echt geprobeerd hebben om de geluiden te gebruiken en te manipuleren, zodat het klinkt als toffe sound in de songs. En dus niet als een knip en plak werk, van rare geluiden.
 
Emil Landman - Vinter
 
 
 
 
Wat is voor jou het meest 'bijzondere' instrument geworden, welke je hebt gebruikt op Vinter?
 
Dat is dan toch eigenlijk wel 'gewoon' mijn gitaar, een J45 Gibson uit 1967. Daarnaast is er ook nog wel één gitaar effect, welke ik had meegenomen, waaruit ik veel inspiratie heb gehaald.
 
 
 
Op de EP is de nodige variatie in songs terug te horen, van uptempo en volle tracks, naar heel rustige nummers. Hoe zou jij zelf de sound van de EP het beste omschrijven?
 
Oeh... dat weet ik niet...
Vind het eigenlijk wel leuk als jullie dat omschrijven.
 
 
 
Dan spelen wij het gewoon weer door naar de luisteraars :)
 
Als je een nummer van de EP eruit zou moeten lichten, welke zou dit zijn en waarom?
 
Dat is Falling voor mij. Het nummer schreef ik eigenlijk op de eerste avond / nacht dat ik daar was. Na de hele ervaring van er naar toe vliegen, in het huisje in de sneeuw komen en een studio opzetten, sloeg ik de eerste akkoorden, waar eigenlijk direct het nummer uit ontstond.

Maar ook Little Marks is wel bijzonder voor mij, omdat ik het een heel klein eerlijk liedje vind. Daarnaast heeft het ook een refrein met telkens een andere tekst en is het een verhalende tekst geworden over mij als kleine jongen.
 
 
 
Vinter is het eerste deel van een tweeluik, met in de zomer het tweede deel Sommer. Ligt dit in de lijn van de eerste EP, of verschilt het ook als zomer en winter?
 
Er zit zeker een verschil in. Ik wilde juist ook op zoek gaan naar het in het werken in het donker en het werken in het licht. Het zorgde eigenlijk sowieso al voor een ander werkproces, daar met het verschil in licht je je dagen heel anders kon inrichten.

Op Sommer zijn dan ook wel wat zomerse tracks terug te horen, maar ook wel wat rustige nummers. Maar ik denk dat het ook hier weer meer aan de luisteraar is om het verschil te verwoorden.
 
Emil Landman
 
Wanneer zijn voor jou persoonlijk de EP's Vinter en Sommer geslaagd?
 
Uhm, jeetje...
Voor mij zijn ze eigenlijk al geslaagd op het moment dat ze zijn uitgebracht. Want dan zijn ze mooi genoeg om te delen met de wereld.

Verder vind ik het vet als mensen er naar luisteren en het mooi vinden. Ik heb voor mijzelf geen targets van wanneer ik iets succesvol vind of niet. De wereld mag met de songs doen wat zij er mee willen doen.
 
 
 
Nu de EP uit is, zijn we natuurlijk ook benieuwd of we dit live kunnen gaan bewonderen. Staan er binnenkort optredens op het programma?
 
We speelden recent nog in de Vondelkerk in Amsterdam, wat ik echt super bijzonder vond. En in het najaar staat er een tour op het programma, wanneer ook Sommer uit is. Dan is de planning om we weer veel te gaan spelen.
 
 
 
Tijdens de optredens wat kunnen we daar, zeker gezien de 'bijzondere' gebruikte instrumenten, live gaan verwachten?
 
Veel van die 'instrumenten' hebben we in Noorwegen laten liggen. Zoals bijvoorbeeld het matras, waarmee ik de kickdrums heb ingespeeld. Overigens kun je er daar nog wel op slapen :)

De samples ervan hebben we wel meegenomen en hebben we verwerkt in een soort drum computer, waarmee we ze ook zeker live gaan gebruiken.
 
 
 
Dan rest eigenlijk alleen nog het 'slotakkoord'. Is er nog iets wat je met onze lezers wilt delen?
 
Ik vind het heel leuk, dat er veel geluisterd wordt naar Vinter. Op bijvoorbeeld Spotify gaat dit echt los, wat ik erg bijzonder en ook super vet vind.

Daarnaast kijk ik met veel plezier uit naar komend jaar, waarin ik nog mooie muziek mag uitbrengen en ook weer veel shows mag gaan spelen.
 
 
 
Bedankt voor het interview en we kijken al uit naar de volgende EP!
 
Twitter