RockZine
 
July Talk - Paper Girl EP
De eerste single van de Canadese rockband July Talk 'Guns and Ammunition', stond in eigen land ruim een jaar op de playlists.
Daarnaast wist de band ook een nominatie in de wacht te slepen voor de 'JUNO Breakthrough Group of the Year Award 2014'.
Momenteel is de band July Talk op tournee door Europa, waarbij de band in Juni ook Nederland aandoet voor een vijftal shows.

Naast de tour brengt de band ook zijn eerste EP uit in Europa met de titel: Paper Girl EP.

Hoog tijd om kennis te maken met deze nieuwe band!
 
Waarschijnlijk kennen nog niet veel mensen in Nederland de band 'July Talk'. Kunnen jullie in een aantal woorden uitleggen wie 'July Talk' is?
 
Wij zijn een 5-koppige Rock & Roll band uit Toronto met een zeer energieke en unieke live show.
De band bestaat uit Leah (zangeres), Peter (zang en gitaar), Josh (basgitaar), Ian (gitaar) en Danny (drums).
 
 
 
Het is moeilijk om jullie muziek in een hokje te plaatsen. Hoe kunnen we jullie muziek het beste omschrijven?
 
Dynamische Rock & Roll met pop gevoeligheden op basis van het gesprek tussen een vrouw en een man.
We schrijven onze muziek met de live show in gedachten. Ons geluid, stijl en theorieën over hoe een Rock & Roll show eruit moet zien, hebben wij ontwikkeld door te touren en in contact te komen met het publiek. We wisselen lieve zachte stukken af met ruwe harde stukken om zo een reactie bij het publiek los te krijgen.
 
 
 
Hoe is de band 'July Talk' ontstaan? Waarbij voornamelijk de combinatie van de bijzondere stemmen van Peter en Leah zeer verrassend is.
 
Peter heeft Leah ontmoet tijdens een optreden van haar in een bar. Hij vroeg haar vervolgens of ze wat zag in een muzikale samenwerking, maar Leah wees Peter af en reed weg op fiets.

Een paar nachten later onmoette de twee elkaar weer, waarbij Peter opnieuw contact zocht. Nadat Leah enkele nummers had gehoord, was zij om: 'she was blown away by it'. Na een paar weken, besloten de twee dat het project een volledige band verdiende.

Hierbij bood een breuk van de oude band van Peter, 'The Mohawk Lodge', een uitkomst. Na de mislukte Europese tour van deze band, vroeg Peter of Danny mee wou doen in de nieuwe band. Een andere vriend, Josh (een geweldige songwriter en zanger), waarmee Peter films opnam was ook snel geïnteresseerd. Ian, de meest geweldige gitarist van de stad, werd aan de band toegevoegd tijdens een repetitie, waarbij hij voordat het eerste nummer klaar was 'in' was.

Het idee voor het samenvoegen van de twee tegengestelde stemmen, kwam eigenlijk heel simpel door een wederzijdse liefde voor elkaars stem en muziek en de wil om samen te werken. In het begin was er echter niet direct geloof in dat de combinatie ook zou gaan werken. Ook bij het beluisteren van de eerste demo's was er de nodige twijfel. Het was moeilijk om te negeren dat de stemmen niet bij elkaar passen. Maar misschien was dat juist wel de prikkel om verder te gaan. Dat wij juist iets maken wat niet mainstream is en dat er wellicht genoeg ruimte ligt voor iets compleet anders. We wisten dat het uniek was en dat intrigeerde ons.
 
July Talk
 
Jullie eerste single 'Guns and Ammunition’ staat al een ruim een jaar op de playlists van diverse Canadese radio stations. Hoe verklaren jullie dat dit nummer zo goed is opgepakt?
 
Het nummer heeft een nooit eindigende video, wat misschien heeft geholpen. In Noord-Amerika moeten nummers kort en catchy zijn om gedraaid te worden op de radio. Guns and Ammunition is kort en krachtig, is makkelijk en leuk om mee te zingen. Daarnaast gaat het nummer over het gevoel van verlangen en mensen houden van verlangen.
 
 
 
Op dit moment zijn jullie op tournee door Europa, waarbij jullie ook Nederland aandoen. Wat kunnen de mensen gaan verwachten tijdens jullie show?
 
We spelen nooit twee keer dezelfde show. De energie van onze show is erg afhankelijk van de locatie waar we optreden en wat voor respons we van het publiek krijgen. Het spelen van onze set van 45-60 minuten is ons favoriete deel van de dag en fungeert als het licht aan het einde van de tunnel, van eindeloos rijden zonder slaap. Onze shows kunnen erg rommelig worden, waarbij je wordt meegetrokken in een wet t-shirt contest voor mannen of je wordt gebeten of gekust door een band lid. Het hangt erg van het publiek af, wat ze aan kunnen en waar ze impliciet om vragen.
 
 
 
Terugkomend op de tour, wat zijn jullie verwachtingen?
 
Wij hopen nieuwe vrienden te ontmoetten en kennis te maken met een hele nieuwe groep mensen. We zijn al bijna anderhalf jaar onderwerg, met slechts kleine onderbrekingen. We zijn verheugd om onze ervaringen met Europa te kunnen gaan delen en gelijktijdig ook weer nieuwe ervaringen op te doen.
 
July Talk
 
Naast jullie tour, brengen jullie ook jullie eerste EP (Paper Girl EP) uit in Europa. Kunnen jullie wat meer vertellen over deze EP en de nummers?
 
In eerste instantie heette het nummer The Garden eigenlijk July Talk toen wij nog geen bandnaam hadden. Het is het eerste nummer dat Peter schreef voor twee mensen en is ook het eerste nummer welke Leah hoorde van Peter.

Summer Dress is opgenomen, nadat de band al geruime tijd bij elkaar was. Het gaat over liefde en het bedrijven hiervan en ook over de stad Montreal.

Someone is één van onze favoriete nummers om live te spelen, deze zullen we waarschijnlijk nooit van onze set-list halen. Het nummer was geschreven in enkele minuten en direct toegevoegd aan ons repetoire. Wanneer wij met het nummer beginnen, moeten we zorgen om het niet te snel te spelen om niet buiten adem te raken.

De song Paper Girl is het eerste nummer, waarvoor we een videoclip hebben opgenomen. Ook is het de eerste song, welke het publiek begon mee te zingen tijdens de shows. Voor het nummer hebben we een andere weg qua stijl gekozen voor de opnames, maar het is waarschijnlijk wel het nummer wat bij onze naam komt te staan in het Rock & Rolll woordenboek als definitie voor 'July Talk'.
 
 
 
Om het interview af sluiten, het slotakkoord voor July Talk. Wat moeten we nog zeker weten?
 
We kijken er erg naar uit om kennis te maken met Nederland. Dus kom naar onze show en we zullen je kussen. Gegarandeerd!
 


De band zal op de volgende locaties in Nederland optreden:

Datum Plaats Locatie / evenement
Maandag 9 juni 2014 Enschede Heart 'n Soul festival
Woensdag 11 juni 2014 Groningen Vera
Donderdag 12 juni 2014 Leiden Qbus
Vrijdag 13 juni 2014 Haarlem Patronaat
Zaterdag 14 juni 2014 Utrecht Molen Park Festival
 
Twitter