RockZine
 
K's Choice
Al meer dan 25 jaar timmert de band K's Choice aan de Belgische en internationale weg. In die tijd bracht de band diverse albums uit, stond op menig festival en tourde de band onder andere door Amerika.

Onlangs namen Gert en Sarah deel aan het programma 'Liefde voor Muziek' en aan het eind van het jaar duiken zij (ook de Nederlandse) theaters in met het programma 'Love=Music'.

Genoeg reden om eens bij te praten met de muzikale broer en zus Bettens.
 
Jullie zijn al een behoorlijk tijdje actief in de muziekscene, waarbij met de band K's Choice vorig jaar het 25-jarig bestaan werd gevierd. Wat is het grote geheim achter de band met zijn lange succes?
 
Sarah: Ik denk dat er veel dingen meespelen, maar als ik er een paar moet nemen, dan is dat op de eerste plaats denk ik wel de oprechte vriendschap tussen Gert en mij en het grote muzikale respect voor elkaar. We voelen elkaar aan en werken graag samen, ik denk dat het publiek dat ook kan voelen. De kleur van onze stemmen als broer en zus passen ook mooi samen, soms kan ik zelf niet goed horen wie wat gezongen heeft in bepaalde stukken.

Daarnaast blijven wij ook actief op zoek naar projecten die anders zijn dan K's Choice en die ons uitdagen, zoals solo-platen en samenwerken met andere mensen. Dat helpt om alles een beetje fris te houden na al die jaren.
 
 
 
De afgelopen jaren hebben jullie het nodige mogen meemaken, waar kijken jullie met de meeste trots op terug?
 
Gert: De momenten waar ik telkens aan terugdenk wanneer me dat gevraagd wordt zijn vooral de 'eerste keren'. Zoals de eerste keer Pinkpop, de eerste keer touren in de States en ga zo maar door. Maar de 20ste keer van alles mag er ook best zijn, want het lijkt maar niet op te houden. De mooie herinneringen blijven zich intussen opstapelen en we zijn van plan dat nog een jaar of 20 te laten doorgaan.
 
 
 
Na zo'n 25 jaar hebben jullie nog steeds dromen met de band of anders in de muziek?
 
Gert: Met K's Choice heb ik eigenlijk geen grote droom die ik nog niet verwezenlijkt zag. Ik zit eigenlijk middenin de droom.

Of wacht, touren in Japan en Zuid-Amerika heb ik nog wel op een lijstje staan.

Sarah: Ik wil de wereld nog altijd veroveren. Mooie dingen blijven maken met K's Choice en met mijn nieuwe project Rex Rebel brokken maken.

Daarnaast wil ik in Amerika terug iets betekenen, de tourbus opstappen en heel het land doorreizen. En als een bonusdroom heb ik nog om een bassiste te worden waar drummers graag mee samenspelen.
 
K's Choice (band)
 
Onlangs namen jullie deel aan het programma 'Liefde voor Muziek' op de VTM`. Waar naast jullie ook onder andere Jasper Stevelinck, Sharon den Adel en Silvy de Bie deelnamen. Welke collega artiest heeft jullie het meest verrast tijdens het programma?
 
Sarah: Niet om flauw te willen doen, maar iedereen heeft ons eigenlijk verrast. Dat was net één van de leuke dingen van die week, andere mensen leren kennen die helemaal niet in onze muzikale wereld zitten en toch zoveel met ons gemeen hebben.

Zo had ik niet kunnen voorspellen dat ik Niels Destadsbader, die letterlijk mijn zoon zou kunnen zijn, na een week een vriend kan noemen. Ik vond de hele show muzikaal echt indrukwekkend, iedereen heeft er werk van gemaakt. Dat getuigt van veel onderling respect.
 
 
 
In vergelijking met de Nederlandse variant 'Beste Zangers van Nederland' valt het op dat er behoorlijk veel aandacht is besteed aan de nummers, waarbij het eerder nieuwe songs zijn geworden, dan zomaar een aantal covers. Jullie hebben tijdens de show een aantal fraaie vertolkingen van nummers gebracht met onder andere het catchy 'Test Of Time', het gevoelige 'Waarom ik?' en een zeer aangename versie van 'Stand My Ground'.

Over welk nummer uit het programma zijn jullie zelf het meest tevreden?
 
Gert: We hebben inderdaad best veel tijd en liefde gestoken in het bewerken van die songs. Daarom ben ik wel tevreden over alle liedjes eigenlijk.

Maar als ik er twee favorieten mag uit kiezen, dan zijn dat wel 'Catch Me When I Fall' en 'Waarom Ik'. Waarbij 'Waarom ik' wellicht de grootste uitdaging voor mij was, omdat het origineel ervan zo ver van onze wereld stond. We hebben het er helemaal ingetrokken.
 
 
 
De collega artiesten namen ook jullie nummers onder handen. Hierbij nog wat zenuwachtig, of wellicht wat angstig, geweest om jullie kindjes uit handen te geven?
 
Sarah: Zenuwachtig niet, vooral heel erg benieuwd. Je werkt zo intens aan je eigen muziek, maar na een tijdje heb je zelf soms wel dingen die je na al die tijd anders zou doen. Het is leuk om te horen hoe anderen jouw muziek aanvoelen
 
 
 
Zoals eerder aangegeven, er lijkt veel tijd in de nummers te zijn gestoken door alle artiesten. Om een beetje een 'kijkje achter de schermen' te krijgen: zijn jullie al (ver) voor de show bezig geweest met de nummers, of vind dit echt pas bij de opnamen in het huis plaats?
 
Sarah: Iedereen gaat er op voorhand al mee aan de slag, waarbij er ook wordt gerepeteerd met de band. Vijftig songs op een paar dagen voor de Liefde voor Muziek-band zonder voorbereiding zou een redelijke stunt zijn .
 
K's Choice (live)
 
Recentelijk kwam het (cover) album 'Love=Music' uit, met ook jullie vertolkingen uit 'Liefde voor Muziek'. Hoe zijn jullie op het idee voor het album gekomen?
 
Sarah: We wilden die nummers zo snel mogelijk kunnen aanbieden, we zijn namelijk echt wel heel erg trots op het resultaat. In de herfst beginnen Gert en ik daarnaast ook aan een grote theatertour met ons twee onder de noemer 'Love=Music', waar we ook alle Liefe voor Muziek songs zullen brengen. Dat wilden we extra in de verf zetten.
 
 
 
Zowel 'Love=Music' als het eerder uitgebrachte 'The backpack sessions' bevatten met name rustige songs. Aan de andere kant kennen we jullie natuurlijk ook van de stevigere rock tracks. Is de meer rustige lijn, kenmerkend voor het hedendaagse K's Choice?
 
Sarah: Die twee luiken van ons zullen altijd blijven, denk ik. Aan de ene kant willen we die kleine mooie breekbare momenten kunnen brengen en tegelijkertijd doen we soms niet liever dan rocken, hoe steviger hoe beter. Het is leuk om beide te kunnen doen en ook het gevoel te hebben dat we in die beide werelden best wel thuishoren.

Gert: Klopt wat Sarah zegt. Zolang we muziek zien als een verlengde van het leven lijkt me dat ook zo vanzelfsprekend. Het ene moment lig je in gedachten in een groen bos naast een klaterend beekje naar de vogels te luisteren en het andere moment raast er een orkaan door je hoofd. Die dynamiek zal er altijd zijn
 
 
 
Is er voor jullie ook een groot verschil, in het schrijven van een rustige track of een stevige song?
 
Gert: De intentie en het einddoel zijn eigenlijk hetzelfde: een hele goeie song maken.
Maar het heeft natuurlijk weinig zin aan een rock-nummer te beginnen, wanneer je net naast dat klaterend beekje ligt.
 
K's Choice (on stage)
 
Zoals Sarah al eerder benoemde, trekken jullie ook het theater in met het programma 'Love=Music'. Wat kunnen de mensen gaan verwachten tijdens deze tour (waarbij jullie ook ons landje aandoen)?
 
Gert: Veel klaterende beekjes .

Nee, we brengen er veel liedjes die we bewerkten voor het tv-programma Liefde Voor Muziek, maar ook covers van liedjes waarmee we thuis opgroeiden, aangevuld met een handvol K's Choice songs.
 
 
 
Hoe zouden jullie het verschil beschrijven tussen K's Choice op een CD en live on stage?
 
Sarah: Op CD is alles zoveel gecontroleerder. Ik ben heel trots op onze platen en ik vind het maken ervan en het schrijven van songs misschien wel het allerleukste, zeker het meest uitdagend, maar je kan niets vergelijken met een live ervaring. Die interactie die altijd een beetje anders is elke avond, is goud waard. Je voelt ook als je een paar maanden niet op de baan geweest bent, dat je dat gevoel best wel een beetje mist.
 
 
 
Dan zijn we aangekomen bij het 'slotakkoord'. Is er nog iets wat jullie graag met ons willen delen?
 
Gert: Het mag dan misschien afgezaagd blijven klinken, maar we zijn ons er allebei van bewust dat ons succes na meer dan 25 jaar echt niet vanzelfsprekend is. Dus aan iedereen die dit leest en er door naar onze shows te komen aan bijdroeg: dank u!
 
 
 
Bedankt voor het interview en succes met het album en de projectenm daarnaast kijken we ook zeker uit naar de theatertour!
 
Twitter