RockZine
 
Mattanja Joy Bradley
Na diverse muzikale avonturen, kreeg Mattanja Joy Bradley nationale bekendheid dankzij de eerste editie van het programma 'De Beste Singer-songwriter van Nederland' en werd in diezelfde periode ook uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Waarna haar solo debuutalbum 'Wake Me Up' in 2013 uitkwam.

Daarnaast was zij aan het begin van deze zomer wekelijks te bewonderen in het programma 'De Beste Zangers van Nederland'.

Hoog tijd dus voor een interview met Mattanja Joy Bradley.
 
Je was te zien en te horen in het eerste seizoen van 'De Beste Singer-songwriter van Nederland' en aan het begin van deze zomer ook bij 'De Beste Zangers van Nederland'. Maar voor degene die jou nog niet kennen, zou je in een aantal woorden kunnen vertellen wie Mattanja Joy Bradley is?
 
Ik ben iemand houdt van het leven en graag reist. In mijn leven heb ik veel meegemaakt, maar probeer alles in de context te zien en het positief te benaderen. Ik geloof in eerlijkheid, oprechtheid, wilskracht en optimisme en leef volgens de karma wetten. Waarbij ik geniet van kleine dingen en probeer zoveel mogelijk in het nu te leven. Naast dat mijn muziek erg belangrijk voor me is en hier veel voor over heb, wil ik wel genoeg tijd overhouden voor mijn familie, mijn vrienden en ook vakantie!
 
 
 
Zoals aangegeven, was je deze zomer één van de deelnemers aan 'De Beste Zangers van Nederland', waarbij je diverse nummers van de andere zangers/zangeressen hebt vertolkt. Welke nummer welke je hebt vertolkt was voor jouw de grootste uitdaging om te doen?
 
Het nummer "Do For Love" van Sabrina Stark vond ik een echte uitdaging. Bij veel van de andere nummers heb ik hier een eigen draai aan gegeven, maar bij dit nummer wilde ik het houden zoals het origineel, omdat de zanglijn een heel eigenzinnige timing heeft.
 
 
 
Welk nummer uit de serie vind je daarnaast uiteindelijk het beste 'gelukt'?
 
Dat is dan wel Titanium! Hiervan heb ik van een dancenummer een klein gevoelig liedje weteen te maken.
 
 
 
Is er daarnaast ook een nummer, waarvan je achteraf minder tevreden was of graag anders had gedaan?
 
Nee eigenlijk niet. Maar wel had ik er graag nog een echt powernummer tussen willen hebben! Nu waren het allemaal vrij rustige liedjes, wat ik wel erg fijn vindt om te doen, maar ik hou er ook zeker van om lekker gas te geven.
 
Mattanja Joy Bradley (V.M. Scheele 1) Mattanja Joy Bradley (V.M. Scheele 2) Mattanja Joy Bradley (V.M. Scheele 3)
 
Om nog even bij 'De Beste Zangers van Nederland' te blijven, welke van jouw collega's heeft tijdens de serie de grootste indruk op jouw gemaakt?
 
Ik vond Sabrina Stark erg goed met haar swing, jazz en interpretatie van songs. Dat deed ze echt heel goed.

Daarnaast vond ik Dave von Raven hilarisch in zijn presentatie en vertolkingen/vertalingen van de liedjes. Telkens indrukwekkend en uiterst vermakelijk.

Eigenlijk had iedereen zijn kwaliteiten, waardoor er een heerlijke diversiteit te zien en horen was. Ik ben eigenlijk trots op iedereen. Het is geweldig om iedereen te zien uitblinken in zijn eigen genre.
 
 
 
Welke vertolking van een nummer door een collega, vind jij persoonlijk de beste?
 
Dat is zonder twijfel, Leona Phillipo met "Wash Me Momma"! Haar versie van "Wash Me Momma" was schitterend en hartverscheurend en dat was wel te zien in de uitzending ;)
 
 
 
Tijdens "De Beste Zangers van Nederland" deed je ook een fraai duet met Jack Poels van Rowwen Hèze: 'Bad Case of Loving You', waarbij jullie stemmen mooi bij elkaar kleuren. Kunnen we wellicht in de toekomst nog een samenwerking met Jack of één van de andere zangers verwachten?
 
Jazeker, maar dat is nu nog een klein geheimpje...
 
 
 
Zijn er in het algmeen nog andere artiesten, waarmee jij graag eens zou willen samenwerken?
 
Ja, diverse... en dan voornamelijk buitenlandse artiesten.
Als ik er eentje zou moeten opnoemen zou ik voor Dan Auerbach kiezen van The Black Keys. Dat is een erg goede singer-songwriter, daarnaast heeft hij ook een prachtige solo plaat uitgebracht en zijn sound en mix van hedendaagse invloeden gecombineerd met oude roots vind ik te gek.
 
Mattanja Joy Bradley (R. de Leeuw 1) Mattanja Joy Bradley (R. de Leeuw 2) Mattanja Joy Bradley (R. de Leeuw 3)
 
Vorig jaar bracht je je debuutalbum "Wake Me Up" uit, waarop je diverse kanten van jezelf laat horen, van (stevige) rocknummers via 'James Bond-achtige' klanken naar gevoelige ballads toe. Kun je ons iets meer vertellen hoe het album tot stand is gekomen.
 
Het album bevat naast nummers, welke ik alleen heb geschreven ook nummers welke zijn ontstaan uit samenwerkingen met andere songwriters en producers. Voor mij was het een nieuw avontuur om samen te schrijven en ook een eer om met bepaalde mensen te mogen samenwerken op een hoog niveau. Vanuit mijn publisher is er contact gelegd om met mij te schrijven, waarbij het dan de vraag is of zij daar überhaupt interesse in hebben, maar dat bleek wel het geval. Zo heb ik samengewerkt met Martin Brammer, welke veel samenwerkt met James Morrison en welke ook zijn grootste hit heeft geschreven.

Daarnaast had ik ook een fijne samenwerking met David Poltrock, welke bekend is van Hooverphonic. Hij heeft me onlangs nog gevraagd om een nummer te schrijven voor de winnares van "The Voice van Vlaanderen", welke ook op haar album is verschenen.

Elke samenwerking is weer anders, iedereen gaat anders te werk. Zo schreef je bij de ene sessie zowel de muziek als de tekst samen, maar bij andere sessies werd alleen eerst de muziek geschreven, waarna ik zelf nog de teksten uitwerktte. Maar ook de werkwijze bij sessies was verschillend, zo was de ene sessie achter de computer, maar bij een ander weer alleen met een gitaartje.

Ik heb elke co-write heel open benaderd en naast mijn eigen voorkeur van schrijven me flexibel opgesteld voor die anderen. Waarbij ik het wel belangrijk vindt om de eigenheid en echtheid te behouden in zo'n proces.
 
 
 
Wat is voor jou, na het bewandelde traject voor de opnamen, jouw persoonlijke favoriet op "Wake Me Up"?
 
Mattanja Joy Bradley - Wake Me Up Dat is heel moeilijk!! Het is namelijk een plaat met zeer uiteenlopende liedjes. "Wash Me Momma" heeft de meeste waarde voor me, maar bij "Lie In Your Love" droom ik weer weg... Als ik mijn eigen album opzet, wat trouwens niet vaak gebeurd haha, dan skip ik niet. Ik vind ze eigenlijk wel stuk voor stuk goede liedjes.
 
 
 
Naast je solocarrière, speel je ook in de band "Bradley's Circus", met wie je al drie studioalbums hebt uitgebracht. Kun je kort uitleggen wie "Bradley's Circus" precies zijn?
 
Bradley's Circus bestaat uit 5 muzikanten. Naast mij zijn dat: Andre van den Boogaart op de gitaar en af en toe ook zang. Hij schrijft naast mij ook zo'n 50% van de nummers. Lidewij Veenhuis speelt op de mondharmonica, Joris Verborgt speelt op de contrabas en Beewee Nederkoorn op de drums.

Wij zijn in 2005 bij elkaar gekomen en hebben gaande weg een geheel eigen stijl gekregen, waar we een mix gecreëerd hebben van Blues, Soul, Country, Surf, Rockabilly en Jazz. We hebben onszelf in een eigen verzonnen hokje gezet van "Contemporary Roots Music".
 
 
 
Wat is voor jou het grootste verschil tussen je solocarrière en spelen bij "Bradley's Circus"?
 
Het verschil tussen de twee is voornamelijk dat bij mijn solo plaat de teksten wat persoonlijker zijn en er meer pop invloden inzitten dan bij Bradley's Circus. Daarnaast is er bij Bradley's Circus meer ruimte voor improvisatie en is het dansbaarder en gekker.
 
Mattanja Joy Bradley (R. de Leeuw 4) Mattanja Joy Bradley (R. de Leeuw 5) Mattanja Joy Bradley (R. de Leeuw 6)
 
Je zit al een aardige tijd in de muziek en hebt in de afgelopen jaren al het nodige mee mogen maken, zoals ook de deelnames aan "De Beste Singer-songwriter van Nederland", "De Beste Zangers van Nederland" en ook ben je uitgeroepen tot "3FM Serious Talent". Wat is voor jou tot nu het absolute hoogtepunt?
 
Voor mij is het hoogtepunt de eerste keer op de playlist te staan van de landelijke radiozenders. Dat je dan in de auto zit of in een winkel loopt en jezelf op de radio hoort. Intens blij!
 
 
 
Zijn er ook zaken waar je minder tevreden op terug kijkt?
 
Misschien niet zo zeer echt ontevreden, maar mijn deelname aan "De Beste Singer-Songwriter van Nederland" vond ik wel heftig. Naast dat het ook leuk en leerzaam was, werd er veel van je gevraagd. TV is een heel andere wereld en dat kwam me af en toe mijn keel uit.

Echter heb ik er nooit spijt van gehad! Het was een programma wat een aantal maanden liep, dat vroeg soms iets te veel van mijn energie. Toen het klaar was, was het voor mij ook goed. Er waren mooie momenten, maar ook vreselijke momenten. In ieder geval een goede test voor mijn zelfbeheersing ;)
 
 
 
Tot slot nog, naast diverse optredens die nog op het programma staan, wat kunnen we binnenkort nog verwachten?
 
Op dit moment ben ik bezig met een groots plan! We zijn op dit moment druk bezig met de voorbereidingen, waarbij het plan is, als alles lukt, om voor een jaar te vertrekken naar Amerika. Ik heb samen met mijn vriend, ook een muzikant, een camper uit 1980 gekocht waarin we een kleine studio gaan bouwen. Daarmee willen we voor ongeveer een jaar door heel amerika trekken en onderweg een nieuw album schrijven.

Ook wil ik oude "Traditionals" gaan coveren en sommige samen met lokale muzikanten opnemen in de camper. Dit alles zal ook gefilmd worden en gedeeld worden via een videoblog op mijn website en ook op mijn social media, zodat het traject door de mensen gevolg kan worden.

Het is alleen wel een behoorlijke onderneming met veel haken en ogen, maar ik zie er enorm naar uit en des te groter is de beloning als we het helemaal voor elkaar hebben gekregen! Uiteraard gaat "Opa" ook mee op avontuur.
 
 
 
 
Wij wensen je veel succes met dit avontuur en hopen dat het inderdaad door mag gaan. We zullen je dan ook zeker volgen op je blogs!
 
 
Twitter