RockZine
 
Me & Mr. Jansen
 
Nadat Micha de Jonge en Wouter Jansen eind 2012 de uitdaging aan nemen om drie kwartier te kunnen vullen met eigen nummers, weten ze dit ook voor elkaar te krijgen en staan in korte tijd 30 keer op het podium. Het begin van Me & Mr. Jansen is een feit.

Na eerder een akoestische EP te hebben opgenomen is het duo uitgegroeid tot een band, welke begin 2015 zijn nieuwe EP zal uitbrengen.

Een mooi moment om eind 2014 eens goed kennis te maken met Me & Mr. Jansen.
 
Zoals aangegeven zijn jullie al vanaf eind 2012 bezig, maar waarschijnlijk zal nog niet iedereen van jullie hebben gehoord. Kunnen jullie een korte introductie geven van wie 'Me & Mr. Jansen' is of zijn?
 
Een paar jaar geleden gaven we beiden les in Arnhem. Het leek ons leuk een nummer voor onze leerlingen te spelen tijdens een schoolfeest, met Wouter op basgitaar en Micha op drums. De eigenlijke zanger viel een uur voor tijd uit, waarna Micha direct riep: “Ok, dan zing ik wel”.
Het voelde echt fantastisch! Helemaal toen we als beloning handtekeningen mochten uitdelen en de volgende dag de leerlingen met tekeningen van het optreden aankwamen. Dit was wel het moment waarop we dachten: “waarom gaan we hier eigenlijk niet gewoon mee door?”.

Al snel kregen we de vraag of we een optreden met eigen nummers van 45 minuten wilden verzorgen. Ondanks dat we nauwelijks liedjes hadden zeiden we “natuurlijk kan dat” en onder die druk begonnen we als idioten liedjes te schrijven. Uiteindelijk speelden we in dat eerste jaar zo’n 50 keer en het jaar daarop doopten we onze naam tot ‘Me & Mr. Jansen’. We waren toen nog een duo, maar we wisten al wel dat we in dat jaar de transformatie naar een band wilden gaan maken.

In het tweede jaar van ons bestaan stonden we bij Kane en Miss Montreal op het podium, werden we getekend door 8BallMusic en begonnen de plannen voor de Oceans EP.
 
 
 
Zoals jullie aangeven kwamen jullie vroeg in je carrière in contact met Sanne Hans van Miss Montreal, welke hierbij ook een belangrijke rol heeft gespeeld. Hoe zijn jullie in contact gekomen met Sanne Hans / Miss Montreal?
 
We hadden Miss Montreal zien spelen bij Ede-Live, omdat we daar zelf in de middagprogrammering op het podium stonden. Vanaf dat moment bedachten we dat we ooit in haar voorprogramma wilden spelen.

Door mee te doen aan een wedstrijd door Asa, met onder andere Sanne Hans en haar label in de Jury, probeerden wij opnieuw in contact te komen met Sanne en haar label 8BallMusic. Dit label sprak ons erg aan, daar ze geen waslijst aan bands onder contract hebben staan en daardoor veel aandacht hebben voor hun bands.

Ze waren beiden enthousiast over ons tijdens deze ontmoeting, waarna we de wedstrijd wonnen en van het een kwam het ander.
 
 
 
Het is jullie ook gelukt om inderdaad het voorprogramma voor Miss Montreal te verzorgen tijdens de 'Heavy Heart' tour. Hoe is dit jullie bevallen?
 
Het was Fantastisch! Niet normaal gaaf! Opeens speel je voor een uitverkocht Paradiso, Oosterpoort of Hedon.

Tivoli de oude gracht was een erg bijzonder optreden. Aan de ene kant omdat het een van de laatste shows was voordat de zaal dicht ging. Aan de andere kant, omdat die dag Micha de begrafenis van zijn opa had. “Eerst op een begraafplaats afscheid nemen en twee uur later voor een uitverkocht Tivoli oude gracht een optreden geven. Dat waren twee uiterste emoties op een dag, na dat optreden stortte ik wel in”.
 
 
 
Zien jullie Miss Montreal ook als een voorbeeld, of is/zijn dat toch andere artiesten?
 
Ja eigenlijk wel, we hebben Sanne een paar weken lang zien werken tijdens de tour. Die gaat echt knetterhard, daar hebben we heel veel respect voor. Ze blijft heel veel liedjes schrijven, geeft alles op het podium en blijft buiten het podium om heel authentiek.

Bij het eerste optreden tijdens de tour van Miss Montreal stond ze onder een immense druk en was ze die avond na de show snel weg. Maar de volgende dag was de grote spanning er af, gaf ze ons een hele lange knuffel en zei “Ooo sorry dat ik gister zo snel weg was, maar ik vind zo leuk dat jullie er bij zijn!”. We hebben een hele toffe tijd gehad met Sanne en haar band.

Natuurlijk zijn er ook andere vele voorbeelden, maar onze muzieksmaak verschilt nogal. Om eens wat te noemen: The Tallest Man On Earth is voor ons een voorbeeld als het gaat om de dynamiek in een liveshow. Hij is ontzettend goed in zowel het brengen van kleine liedjes en het explosief met een band spelen.

Dichter bij huis denken we bijvoorbeeld aan Kensington, wat een goede liedjes maken die gasten!
 
Me & Mr. Jansen
 
De afgelopen jaren hebben jullie al enkele opmerkelijke zaken meegemaakt/gedaan, zo namen jullie een nummer op in één uur en stonden jullie bijna naakt op Abbey Road. Om te beginnen met het nummer in één uur: Het nummer 'Starlight' op jullie aankomende EP 'Oceans' is ontstaan tijdens het 3FM programma '1 uur service'. Wat was hierbij voor jullie de grootste uitdaging in dit uur?
 
Micha’s zenuwen. Hij begon direct met een black-out, gelukkig bleef Wouter heel rustig en kwam Micha langzaam aan weer bij.

Met het resultaat zijn we erg blij! We hopen alleen dat ze er de “anderhalfuurservice” van willen maken zodat we een volgende keer eerst een half uur kunnen pakken voor Micha om bij te komen.
 
 
 
Om dan door te gaan naar jullie Engelse avontuur en het halfnaakt op Abbey Road staan. Waar kwam deze actie vandaan?
 
We hadden het belachelijke idee om in één weekend door te gaan breken in London. En aangezien een weekend niet lang is en als je wilt doorbreken… dus ja, verstand op nul en gaan.
 
 
 
Jullie wisten ook met een leugentje om bestwil de Metropolis Studio's in te lopen. Niet bang geweest om stevig aangepakt te worden of zelfs in de cel te belanden?
 
Haha de cel. Nee dat sowieso niet (in Rusland zouden we dat wel zijn geweest waarschijnlijk), maar als dat wel was gebeurd hadden we ook een mooi verhaal gehad toch?.

Overigens bij de BBC waren ze wat minder gediend van onze acties en werden we inderdaad vriendelijk doch dringend verzocht om heel gauw op te rotten.
 
 
 
Uiteindelijk mochten jullie nogmaals terugkomen in deze studio om de EP 'Oceans' op te nemen. Kunnen jullie aangeven hoe jullie van de grap naar deze serieuze samenwerking met Liam Nolan zijn gekomen?
 
Na onze “inval” kregen we een rondleiding van een van de werknemers bij Metropolis en mochten we een nummer van onze EP live laten horen. Haar reactie was “Ik vind het serieus wel tof! Jullie mogen best terug komen” (alleen dan in het Engels).

We dachten dat het misschien Engelse beleefdheid was, maar toen alles concreet werd hebben we ze gebeld en vonden ze het nog steeds een tof plan. Er zijn daar verschillende in-house engineers en Liam sprak ons erg aan en hij wilde het ook graag doen. Hij heeft eerder al onder andere “Rather be” van Clean Bandit geproduceerd.
 
Me & Mr. Jansen - Oceans
 
Jullie hebben al bewezen in een uur tijd een nummer te kunnen opnemen, maar hoe gaan jullie normaal te werk bij het schrijven van een song?
 
Dat is moelijk aan te geven. De ene keer rollen we stoeiend over de grond en dan pakken we de gitaar en dan is er in ene een nummer. De andere keer zitten we van 09:00 tot heel laat te ploeteren en móet er gewoon een nummer af.

Maar de meeste ideeën ontstaan op de wc (meestal met teveel drank op) of onder de douche (waardoor Micha’s telefoon wel eens kapot gaat, omdat hij het probeert op te nemen).
 
 
 
Hmmm, dat geeft de nummers toch een ander gezicht :).
Om dan van de locatie van schrijven over te gaan naar de inspiratie voor de nummers, waar halen jullie die meestal vandaan?
 
Onze eigen levens kennen meer dan genoeg ups en downs om nog heel lang inspiratie uit te putten.
Mocht er ooit een stabiele levensfase voor ons aanbreken dan gaan we drama films kijken ter inspiratie.
 
 
 
Zoals eerder aangegeven hebben jullie uiteindelijk in Londen jullie nieuwe EP 'Oceans' kunnen opnemen

Hoe zouden jullie deze EP het beste beschrijven?
 
Het is erg lastig om je eigen muziek te omschrijven, daarom laten we dat graag aan Liam Nolan over:
“The songs have got a lot of diversity in them. There’s rock, there’s pop, there’s electronic stuff. These six songs are a really good selection to show what the guys can do.”
 
 
 
Op de EP staat ook een nummer, welke qua naam erg doet denken aan de inzending voor het songfestival van afgelopen jaar: 'Calm After The Storm' van The Common Linnets.
Heef jullie nummer 'Calm Before The Storm' ook een verband met dit nummer, of betreft het puur toeval?
 
We weten natuurlijk niet precies wanneer The Common Linnets dit nummer hebben geschreven, maar 'Calm Before The Storm' is een van onze oudere liedjes die verder geëvolueerd is tot wat het nu is geworden.

Verder gaat het ook niet over het zelfde thema. 'Calm Before The Storm' is een liedje dat gaat over het niet durven aangaan van een conflict of botsing met iemand. Het moment dat je de spanning voelt, het moment dat er honderdduizend vragen en opmerkingen door je hoofd gaan maar je uiteindelijk besluiteloos, in de stilte voor de storm blijft hangen
 
Me & Mr. Jansen (Gerhard van Dieren)
 
Met de zes nummers op de EP laten jullie een behoorlijke diversiteit horen, van rustigere nummers, naar meer uptempo songs en ook her en der een catchy sound.
Hoe zouden jullie je eigen stijl omschrijven?
 
Ja zo wel ongeveer ;) Pop met een randje.
Een randje rock en een randje elektronica.
Juist doordat wij door zoveel verschillende stijlen en artiesten worden beïnvloedt zijn er veel kleine randjes te vinden in de verschillende nummers.

Dit zegt in theorie nog steeds niet zo veel, dus we zouden zeggen: luister ze gerust en vorm je eigen mening over wat je hoort.
 
 
 
De EP nodigt uit om meer te horen van jullie, zijn er ook al plannen voor een langspeler?
 
Voor zover wij het nu zien willen wij eerst een aantal EP’s gaan uitbrengen.

Natuurlijk heeft een album ook zijn charme maar EP’s zijn, juist door hun lengte, hele mooie momentopnames. We houden van kort en krachtig en op deze manier kunnen we ook wat vaker iets van ons laten horen.
 
 
 
Kunnen we naast de release van 'Oceans' binnenkort nog meer van jullie gaan verwachten?
 
Er staan nog mooie dingen te gebeuren!
Het klinkt flauw, maar heel veel kunnen we daar niet over zeggen, dat mag je eigenlijk alleen doen wanneer iets 100% zeker is.

Wat we wel kunnen zeggen is dat er in Maart nog een paar leuke, bijzondere optredens gaan komen.
 
 
 
Met de kerstdagen voor de deur en het nieuwe jaar 2015 in zicht, hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van RockZine.nl?
 
Wij zouden willen zeggen: denk niet alleen aan jezelf komend jaar.
Een zombie uitbraak zou maar zo eens kunnen plaatsvinden. Wie red je als je snel moet handelen? Waar schuil je met z’n allen wanneer die tijd eindelijk daar is?
 
 
 
Om van zombie uitbraken over te stappen op het slokakoord: Zijn er nog zaken die de mensen zeker nog moeten weten?
 
Zaterdag 10 januari presenteren we onze nieuwe EP in Studio-K in Amsterdam!

In het voorprogramma niemand minder dan singer-songwriter David Benjamin. Hier kun je je tickets kopen: EP release Me & Mr. Jansen.
 
 
 
Bedankt voor het interview en we wensen jullie veel succes met de aankomende release van de EP.
 
 
Twitter