RockZine
 
Van Dik Hout - Alles Wat Naar Boven Drijft
Met het uitbrengen van het album 'Alles Wat Naar Boven Drijft' viert de band zijn 20-jarig jubileum.
In de afgelopen twintig jaar heeft de band op diverse grote en kleinere podia in het land gespeeld.
Naast het nieuwe album tourt de band ook langs diverse zalen in het land in het kader van de '20 jaar Van Dik Hout Tour 2014'.

Genoeg reden dus voor een interview met de leadzanger van Van Dik Hout: Martin Buitenhuis
 
Zoals al aangegeven, bestaat Van Dik Hout al 20 jaar, maar hoe zijn jullie eigenlijk tot deze bandnaam gekomen?
 
De naam voor de band is ontstaan, doordat ik over het strand liep en er dikke stukken hout aanspoelden. Daarbij kwam de gedachte 'Van Dik Hout'. Dus eigenlijk is onze bandnaam komen aanspoelen.
 
 
 
Bijna uniek is het, dat Van Dik Hout al 20 jaar uit dezelfde bandleden bestaat. Wat is het grote geheim achter jullie band?
 
Het geheim is eigenlijk heel simpel: Muziek, muziek en nog eens muziek.
Dat is de passie, welke ons bindt.
 
 
 
In de afgelopen 20-jaar hebben jullie op diverse grote en kleine podia gespeeld. Aan welk optreden hebben jullie de beste herinneringen?
 
Dat is het optreden in Paradiso afgelopen 30 december 2013.
We speelden voor de 20ste keer in deze zaal, welke bomvol was. Met het dak eraf gaven wij hier een mooie start voor onze '20 Jaar Van Dik Hout Tour'.
 
Van Dik Hout
 
In een tijdsbestek van 20 jaar, zijn er voor Van Dik Hout diverse hoogtepunten geweest. Waarbij naast de hoogtepunten er waarschijnlijk ook wel dieptepunten zijn geweest.
Wat is voor jullie het absolute hoogtepunt en ook dieptepunt?
 
Om een absoluut hoogtepunt te benoemen, is dit de eerste keer dat wij optraden op Pinkpop.
Een dieptepunt is toch wel moeilijker te benoemen. Dit zal dan misschien een keer een optreden zijn geweest voor een halve zaal, denk ik.
 
 
 
Op jullie nieuwe album, zijn enkele muzikale bijdrages terug te vinden van onder andere Ellen ten Damme en Acda & De Munnik.
Als je n artiest zou moeten noemen, met wie jullie ooit nog eens samen zouden willen werken, wie zou dat dan zijn?
 
Om kort te zijn: Keith Richards.
 
 
 
Terugkomend op de muzikale bijdrage van Acda & De Munnik. De samenwerking op het nummer 'Spijt slaapt nooit', doet terug denken aan 'De Poema's tijd'.
Is het idee wel eens naar boven gekomen om De Poema's een keer nieuw leven in te blazen?
 
Tot nu toe niet. Wij hebben destijds deze samenwerking op een heel mooie manier afgerond, met vier concerten in de Heineken Music Hall.
Daarnaast hebben we het ook allebei te druk. Maar ik zeg niet dat het nooit zal gebeuren, wellicht over een paar jaar...
 
 
 
Naast enkele muzikale bijdragen, de 'vertrouwde' Van Dik Hout-sound zijn er op het album ook enkele nummers te horen met een folkrock invloed. Vanwaar komt dit folkrock tintje?
 
Met het album 'Alles Wat Naar Boven Drijft', wilden we terug gaan naar onze roots. Daarbij horen blues, rock en country.
 
Van Dik Hout
 
Voor het schrijven van de nummers, hebben jullie hier een vast patroon in? Of verschilt dit per nummer?
 
De meeste nummers ontstaan vaak eerst op de gitaar thuis. Vervolgens gaan we dan samen zitten met zijn allen in de oefenruimte, om de arrangementen uit te werken.
 
 
 
De afgelopen jaren, hebben jullie naast eigen nummers ook enkele fraaie vertalingen van Engelstalige nummers ten gehore gebracht, bij onder andere de ochtendshow van Giel! op 3FM.
Welke 'cover' uit deze ochtendshow vinden jullie zelf het best geslaagd? En welk nummer zou nog eens een uitdaging zijn om te vertalen?
 
Waarschijnlijk is dan het nummer 'Formidabel' van Stromae wel onze favoriet.
Voor een nieuwe vertaling heb ik eigenlijk geen idee. Dit is iets wat zich echt moet aandienen op het moment zelf. Een vertaling maken van een Engels nummer is daarnaast ook erg moeilijk.
 
 
 
Van Dik Hout is al 20 jaar een vaste waarde in de Nederlandse muziekscene. Wat kunnen wij naast jullie jubileum tour de komende tijd van jullie gaan verwachten?
 
Heel veel nieuwe muziek, veel optredens en een verzamel album.
 
 
 
Ten slotte het slotakkoord aan de artiest: Wat moeten we nog zeker weten?
 
Ik wil toch nog een keer aanhalen dat wij al 20 jaar in dezelfde bezetting spelen.
 
 
Twitter