RockZine
 
Within Temptation
 
Na de Black X-mas concerten eind 2016 werd het opeens stil rond de band Within Temptation. Langzaam maar zeker kwamen er geruchten, dat de band er wel eens mee zou kunnen ophouden. Iets wat korte tijd ook leek te gebeuren na het beruchte zwarte scherm, met aankondiging van mededeling door Sharon.

Met de aankondiging van het solo-project van den Adel, My Indigo, kwam ook het verlossende woord dat er ook nieuw Within Temptation materiaal zat aan te komen. In het vervolg zagen we Sharon daarnaast ook schitteren tijdens het Belgische Liefde voor Muziek. Om eind 2018 met Within Temptation terug te keren op het podium, met de Resist tour, waarvan recent het album ook in de schappen ligt.

Een mooi moment om eens met Sharon terug te kijken op deze periode, maar ook om de nieuwe plaat te bespreken.
De afgelopen periode hebben jullie je fans nogal eens laten schrikken. Natuurlijk eerst met het zwarte scherm, maar daarna in mindere mate toch ook wel met het 'gehackt' karakter van de website. Hoe kijken jullie terug op de vele reacties die dit heeft los gemaakt?
 
Daarop kijk ik wel met gemengde gevoelens terug. Het is in ieder geval wel duidelijk dat we ieders aandacht hadden op dat moment.

Het werd nog groter gemaakt in de media, doordat wij als Within Temptation in verband werden gebracht met het meedoen aan het Eurovisie songfestival. Zo zie je maar dat je sommige dingen niet in de hand hebt.
 
 
 
Wie is het 'brein' geweest achter deze, toch wel geslaagde, acties?
 
Dat zijn wij zelf geweest, maar zoals ik al aangaf soms nemen dingen een bizarre wending.
 
 
 
En al weer plannen voor een nieuwe stunt?
 
Daar kan ik geen antwoord op geven.
 
 
 
Er werd een tijdje gevreesd voor het voortbestaan de band, maar gelukkig is dat niet het geval. Maar heeft het voortbestaan ook echt (een tijdje) aan een zijden draadje gehangen?
 
Ja absoluut, het scheelde echt weinig.
 
Within Temptation - Resist
Om dan over te gaan naar jullie nieuwe album: Resist. Hoe zou je het album in het kort omschrijven?
 
Als een stevige verfrissende eigentijdse plaat, dat ook typisch op een Within Temptation manier melodieus is en op sommige momenten zelfs groovy. Een plaat waarop we wel een duidelijke nieuwe richting op gaan.
 
 
 
Ondanks die 'nieuwe richting' klinkt het album toch ook wel als een echt Within Temptation album. Hoe weten jullie jezelf te vernieuwen, maar toch ook wel dicht bij jullie zelf te blijven?
 
Wij zien op dit moment in de muziekscene een ontwikkeling in de urban / pop / rock scene, waarbij de nodige cross-overs worden gemaakt. Dit hebben wij ook toegepast op Resist, met een cross-over van rock / metal in combinatie met een vleugje urban, hiphop en typische melodieuze Within Temptation lines.
 
 
De originele release van het album stond gepland voor december 2018, maar werd door omstandigheden uitgesteld naar februari 2019.
Waarbij ook met die originele release datum, er al een deel van jullie tour op het programma stond voor de release. Is dit voor jullie een bewuste keuze geweest en geeft dit ook extra spanning om 'onbekend' materiaal te spelen?
 
Ja en ondanks dat was de tour zo goed als overal uitverkocht. We hadden het ook als eens eerder gedaan met de Mother Earth plaat.

Het was natuurlijk wel spannend, want vanaf het moment dat je nieuwe nummers speelt, weet je dat ze een uur later al online staan. Er was dus wel wat spanning, maar vooral positieve spanning.
 
 
 
En hoe kijken jullie terug op de ontvangst van het materiaal door Europa heen?
 
Heel positief!
Tegen de tijd dat we in Rusland klaar waren, kende ze in Finland de nieuwe nummers al.
 
 
 
Een keerzijde van de latere release van het album is wellicht dat de 'verrassing' misschien weg is, wat je zo her en der wel eens leest. Hoe staan jullie daar zelf in?
 
Ja, het is zo dat sommige mensen bewust niet naar de nieuwe nummers geluisterd hebben online, zodat ze alles in één keer konden beluisteren. Dat is prima, ieder zijn ding! :)

De wereld is echter veel veranderd, ook met betrekking tot muziek. Daarnaast kregen we onverwachts veel meer tijd dan verwacht, dus werden er meer singles gereleased dan gepland. Uiteindelijk is onze conclusie nu, als je tegenwoordig de aandacht wilt vast houden voor je band dan is dit de nieuwe manier. De media schrijft niet zo snel meer over een band als de plaat uit is, dat wordt dan gezien als 'yesterday's news'. Dus dit is nieuw voor ons, maar iets dat we voor de volgende plaat misschien bewust zullen doen.
 
Within Temptation
 
De nieuwe plaat Resist klinkt ook wat meer als een protest plaat, zeker in vergelijking met eerdere platen. Hopen jullie ook dat de mensen dankzij de teksten gaan nadenken over bepaalde zaken?
 
Het is iets geworden wat ons inspireerde, omdat we ons hier graag in verdiepen. Ik denk dat we in een interessante, maar ook een moeilijke en een zeer bepalende tijd leven. We zitten gevoelsmatig op een soort van kantelpunt.

Maar nee, ik heb niet de illusie dat de mensen er anders over gaan denken door de teksten. Misschien dat ze het naar aanleiding van interviews wel in een ander daglicht gaan bekijken.
 
 
 
Op het album is ook het nummer Firelight met Jasper Stevelinck terug te vinden. Een nummer welke origineel voor My Indigo was bedoelt. Waren jullie niet bang dat het nummer een beetje als een 'vreemde eend' zou gaan aanvoelen op het album, daar je toch wel duidelijk de My Indigo klanken er in terug hoort?
 
In eerste instantie wel, toen we nog aan het begin stonden van de nieuwe plaat, maar het werd al snel duidelijk dat door de Urban invloeden dit nummer helemaal zo gek nog niet was voor de plaat.
 
My Indigo / Liefde voor Muziek
 
In/na de periode van onzekerheid over het voorbestaan van de band hebben we je ook een aantal keer 'solo' mogen bewonderen. Zo bracht je onder 'My Indigo' een solo-plaat uit. Hoe kijk je terug op deze periode en komt hierop wellicht nog een keer een vervolg?
 
Het was een heel belangrijk project, op een belangrijk moment in mijn leven. Ik heb niet alles kunnen doen met betrekking tot de promotie vanwege omstandigheden, maar ik ga het zeker op een rustiger moment weer op pakken.
 
 
 
Daarnaast nam je ook deel aan 'Liefde voor Muziek' op de VTM in België. Misschien het beste te vergelijken met 'Beste Zangers' hier in Nederland. Hoe is je deelname hieraan bevallen?
 
Ik vond het super leuk en zou het zo weer doen. Daar heb ik zulke lieve en bijzondere mensen ontmoet wat echt een dubbele plus aan het programma is geweest.
 
 
 
Is de muzikale klik met Jasper hier ontstaan?
 
Hij was de reden dat ik mee deed.
Maar ook vanwege K'Choice. Ik vind hun muziek al 100 jaar te gek, dus als zij mee doen waarom zou ik dan nee zeggen :)
 
 
 
Bij 'Liefde voor Muziek' lijken de artiesten meer aandacht aan de nummers te besteden dan bij de Nederlandse variant 'Beste Zangers van Nederland', waar bij de Vlaamse variant soms echt nieuwe 'pareltjes' worden neergezet. Hoe zie jij dit en zou je een deelname aan de Nederlandse variant in de toekomst overwegen?
 
Om eerlijk te zijn, heb ik geen idee. Ik heb de Nederlandse variant nooit gekeken.
 
Om nog even terug te keren naar Within Temptation. Inmiddels zijn er al een aardig aantal festival data bekend, waar jullie zijn te bewonderen. Naar welke kijken jullie persoonlijk het meeste uit?
 
Dat is Graspop!!!
Om daar als een headliner te staan is toch wel weer iets heel bijzonders ;) :) :)
 
 
 
Met al een mooie lijst van festivals achter jullie naam. Zijn er ook nog wensen voor bepaalde festivals?
 
Nee, ik zou zo snel niet iets kunnen bedenken
 
 
 
Tot slot nog, waarom moeten de mensen zeker proberen jullie deze zomer een keer te zien op een festival (of tijdens jullie eigen tour)?
 
Omdat ze misschien toch wel verrast zullen worden.
 
 
 
Bedankt voor het interview en wensen jullie veel succes met het album, het tweede deel van de Resist tour en de festivals!
 
Twitter