RockZine
 
Zornik
 
De roots voor de band Zornik liggen al meer dan 15 jaar terug in 1999, waarna de band uitgroeide tot n van meest succesvolle Belgische rockbands in de geschiedenis.

Met een enorme lijst aan (nummer n) hits en een waslijst aan awards, bleef het de laatste jaren wat stil rond de band. Maar in 2015 keert de band terug met nieuw materiaal en staat een nieuw album op de planning. Hoogste tijd voor een (her)kennismaking met de band Zornik, met een interview met zanger Koen Buyse.
 
Zoals aangegeven is het de laatste jaren wat rustig geweest rond de band Zornik en wellicht dat nog niet iedereen in Nederland van jullie gehoord heeft. Zou jij een korte introductie kunnen geven van wie Zornik is?
 
Tjahoe en waar zal ik beginnen?

In 2001 hebben we onze eerste single gereleased en vanaf dat moment is de bal eigenlijk aan het rollen gegaan. Door de jaren heen hebben we negen nummer n hits gehad in de Afrekening op Studio Brussel en stonden wij op tal van festivals, waaronder Rock Werchter, Pukkelpop, de Lokerse Feesten en Marktrock. Daarnaast hebben wij ook getourd door Duitsland, Scandinavi, etc.

En nu zijn wij ondertussen zes albums verder en met een zevende op komst hebben we er nog steeds enorm veel zin in.
 
 
 
Je gaf al aan dat jullie al zes studio albums hebben gemaakt. Is er n album, welke er voor jullie echt uitspringt?
 
Elk album is telkens zo verschillend voor ons.
Het is niet alleen het eindproduct dat voor ons een waardemeter is, maar natuurlijk ook het hele traject: het schrijfproces, de opnames, productie en mix. We zijn iedere keer trots en tevreden over ieder album

Meestal is het de laatste cd, waar je het meeste voldoening aan hebt en waarvan je vindt dat het het beste is. Je wil uiteindelijk toch ook evolueren in de goede zin.

Over ons laatste album, dat gereleased zal worden in september, zijn we ongelooflijk tevreden. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om alles te krijgen zoals we wilden, maar het is ons inziens gelukt!
 
 
 
Is er wellicht wel n specifiek nummer, welke voor jullie het meest bijzonder is, of jullie 'het beste' vinden?
 
Dat is ook weer zoiets dat verschilt van dag to dag en jaar tot jaar.
Natuurlijk zijn er de tracks die het meest succes hebben gehad, waarvan je dan zou kunnen zeggen dat dat de beste tracks zijn. Maar meestal zijn het de meer verscholen albumtracks waar voor ons een verhaal achter zit, waar we het meest tevreden over zijn. Bijvoorbeeld tracks die gedurende het hele productie- en opnameproces het album blijken te halen en dan opeens n van de beste tracks van het album worden
 
Zornik
 
In de loop der jaren, hebben jullie al op verschillende festivals gestaan en ook diverse eigen shows gegeven. Welke van deze optredens is jullie het beste bijgebleven?
 
Ik ben bang dat ik weer in herhaling ga vallen :).
Ieder optreden heeft wel ergens een leuke of bijzondere herinnering nagelaten.

De optredens op de grote festivals zoals Werchter en Pukkelpop zijn natuurlijk onvergetelijk, maar ook de kleinere festivals hebben hun enorme charmes.

Onze tour met Muse en enkele shows in Oost-Europa, o.a. Bulgarije blijven ook in het geheugen gegrifd. In Bulgarije speelden we op een groot festival, zonder dat iemand ons daar eigenlijk kende, maar toch werd het publiek zo gek en wild dat we in de backstage gescorteerd moesten worden door de politie, omdat het publiek ons letterlijk de kleren van het lijf wilde scheuren..:-) Leuk publiek die Bulgaren!
 
 
 
Om nog even stil te blijven staan bij de afgelopen 15 jaar Zornik, is er n moment welke jullie het meeste bijstaat van de afgelopen jaren?
 
Het is zo moeilijk daar n moment uit te lichten. Het moment van 15 jaar Zornik, is gewoon 1 groot moment.

We hadden nooit gedacht zo lang zo veel succes te mogen hebben en vooral te kunnen doen wat we graag doen: muziek maken, spelen en beleven

Hoewel sommige tourbus-momenten met ingredinten als, drank, alcoholstiften, weinig kledij en Duitse autostrades wel tot de meest hilarische behoren(gelieve zelf een combinatie te maken met de ingredinten) :).
 
 
 
Naast mooie moment in de afgelopen 15 jaar, zullen er waarschijnlijk ook wel wat moeilijkere periodes zijn geweest. Wat beschouwen jullie zelf als n van de moeilijkste periode? Of zijn er dingen die jullie achteraf gezien, misschien anders hadden gedaan?
 
Wat wellicht het moeilijkst is, is het voor jezelf en het publiek interessant en boeiend te houden. Dan spreek ik over zowel songwriting als optredens. Na verloop van tijd komt de sleur er altijd wel in. Dat is ook de reden waarom we al twee akoestische cds hebben gemaakt, bestemd voor het theatermilieu. Nadien hebben we altijd ongelooflijk veel zin in een snoeiharde rockplaat en hunkeren we weer naar de festivals.

Alles wat je doet leidt tot het volgende, dus ik weet niet of er echt zaken zijn die we anders hadden gedaan. Misschien wat kleine details, amar dat zijn dan meestal technische zaken. Creatief en muzikaal, zijn we nog steeds trots en tevreden over alles.
 
 
 
Tot slot in de terugblik op '15 jaar Zornik', willen wij nog even terugkijken op de diverse onderscheidingen welke jullie hebben ontvangen, zoals diverse TMF Awards, een award voor de videoclip voor 'The Enemy' tijdens het European Film Festival en ook gouden en platina platen. Welke prijs heeft voor jullie zelf de meeste waarde?
 
Na dertien TMF Awards, 2 MIA Awards en gouden en platina platen, ga je dat toch allemaal sterk relativeren. Het is natuurlijk ongelooflijk leuk om bevestiging te krijgen van wat je doet.

Maar de award die misschien wel het leukst is, is de bevestiging van je publiek. Zo kregen we laatst backstage, een award van een groep fans die ons wilde bedanken voor alle concerten en leuke tijden die ze hadden beleefd, door Zornik. Dat doet een mens enorm deugd!
 
 
 
Voor jullie is het 'scoren' van muziekprijzen dus niet echt een doel, maar echt meer een beloning?
 
Zoals ik al aangaf, je relativeert die zaken na een tijdje wel, maar het doet ons zeker wel iets!
Het is uiteindelijk een bevestiging van het publiek en de media, dat wat je doet, gesmaakt wordt. En wie is daar nu ongevoelig voor?

Een doel is het helemaal niet! We maken in de eerste plaats muziek, omdat we niet zonder kunnen en misschien ook wel omdat we niets anders kunnen :)
 
Zornik
 
Genoeg nu over het verleden, tijd voor het heden en de toekomst!
Na een rustige periode en het laatste album in 2012, gaf je al aan dat er dit jaar een nieuw album komt. Ligt het album in de lijn van het laatste rustige Less > More of pakken jullie weer mee uit op de nieuwe plaat?
 
Het is inderdaad even stil geweest, maar dat was een bewuste keuze
We voelden het even als groep niet aan om onmiddellijk een album te releasen. En we zouden er dan ook niet tevreden over geweest zijn.

Maar tijd heeft raad gebracht en we zijn uitermate tevreden over het nieuwe album dat eraan komt in september. Het zal zeker geen rustig plaatje worden.
 
 
 
En kunnen we ook al eerder nieuw materiaal verwachten?
 
Jazeker, de eerste single van het album staat gepland voor een release eind mei.
De videoclip is nu al te bekijken op YouTube.
 
 
 
Kun je ons iets meer vertellen over hoe nieuwe album tot stand is gekomen? En of jullie hierbij een vast proces kennen?
 
Meestal schrijf ik de nummers apart, waarna we het met de band repeteren voor de opnames van de tracks. Deze keer hebben we echter ook veel gejammed en daar zijn veel ideen uit ontstaan. We hebben alle tracks in mijn eigen studio opgenomen en gemixt, waardoor we deze keer ook veel tijd hadden en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
 
 
 
Voor de Nederlandse fans misschien leuk om te weten is dat jullie begin juni op Vestrock staan in Hulst. Kunnen de bezoekers hier wellicht al nieuw materiaal verwachten?
 
 
 
We gaan zeker enkele nieuwe tracks spelen, maar de oude classics zullen ook aan bod komen. Op een volledig nieuwe show, met veel nieuwe tracks zal het wachten zijn tot de release van het album. Maar we gaan Vestrock niet teleurstellen hoor Het zal wel knallen en blazen!
 
 
 
Naast Vestrock is ook bekend dat jullie in eigen land op Boerenrock zullen optreden. Staan er wellicht nog meer festivals op het programma, of wellicht een tour rond het nieuwe album, waarbij misschien ook Nederland nog wordt aangedaan?
 
Er staan inderdaad nog een aantal shows op de planning, maar veel van die shows kan of mag ik nog niet aankondigen. Geduld is een mooie kunst en deugd, zeggen ze dan.

Wat Nederland betreft, hopen we in het najaar en in aanloop naar 2016 het album daar ook te promoten met enkele shows. Voor meer info kan je altijd terecht op onze Facebook pagina.
 
 
 
Bij beginnende bands heb je vaak dat ze zijn genspireerd door andere bands. Zijn er voor jullie als 'oude rotten in het vak' ook nog bands die jullie inspireren of waar jullie bewondering voor hebben?
 
Ik heb in het verleden nooit echte idolen gehad.
Ook nu luister ik van week tot week en maand tot maand naar compleet verschillende muziekstijlen. Als golden oldies, blijven bands als Faith No More en Rage Against The Machine wel mijn jeugdhelden. De beste plaat van vorig jaar vond ik dan weer die van The War On Drugs.
 
 
 
En omgekeerd, zijn er ook (Belgische) bands welke jullie tippen als hint voor de toekomst?
 
In Belgi schieten de nieuwe goeie (rock)bands als paddenstoelen uit de grond. Wat natuurlijk alleen maar toegejuicht kan worden! Bijvoorbeeld van Tout Va Bien hoop ik nog veel te zien.
 
 
En zoals altijd nog het 'slotakkoord' voor de artiest. Zijn er nog zaken die wij zeker moeten weten?
 
Het enige wat jullie nog moeten weten is we komen eraan, fris en snoeihard!
 
 
 
Bedankt voor het interview en veel succes met de komende releases (single / video) en later dit jaar jullie nieuwe album!
 
Twitter