RockZine
 
Onder de klanken van Heavy Hoempa en met circus acts worden de bezoekers langzaamaan het festivalterrein van de eerste editie van The Rock Circus binnengetrokken. Na de vrijdagavond, met coverbands, kan de zaterdag toch wel als volledige (echte) eerste dag van het festival worden gezien.
 
De Brabanthallen vormt het decor voor dit (hardere) rock feestje, waarbij mooi gebruik is gemaakt van de verschillende hallen. Zo is er ruimte voor een festivalmarket, een talent stage, een chill ruimte en natuurlijk de grote hal met maar liefst 2 main stages.
 
De vroege vogels kennen een goede opwarming op de talentstage, The Buzz, met Nephylim. De bands won één van de regio finales, waarmee bands eerder dit jaar een plekje op dit podium konden verdienen. Wie de opening op het hoofdpodium niet wil missen, moet net even voor het einde van het optreden gang maken naar Main Stage 1, waar de band Ankor de aftrap verzorgt.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
De Spaanse band is een half uur gegund op het podium van The Rock Circus. Waarbij gezegd moet worden dat de band goed gebruik maakt van deze tijd, met een goede en energieke show. Het publiek wat al bezit heeft genomen van de grote zaal is zeker niet voor niks al vroeg gekomen.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
Ook (slechts) een half uurtje is gegund aan Enemy Inside op de Main Stage 2, het tweede podium in de grote zaal, waarbij twee grote podia naast elkaar zijn opgesteld. Aan het begin van de middag is het nog gemakkelijk heen en weer schuiven, wat later op de dag wat moeilijk wordt. Evenals eerder Ankor, probeert ook Enemy Inside zo veel mogelijk te spelen in de korte tijd, waarbij zangeres Nastassja Giulia ook aangeeft niet veel tussendoor te willen praten. En daar heeft de zangeres groot gelijk in, want ook van deze band zou je nog wel wat meer willen horen.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
Blind Channel weet het publiek al aan het zingen te krijgen, voor men nog maar één stap op het podium heeft gezet. De opgebouwde energie met het opwarm nummer wordt ook meegenomen in de set van de Finse band. De nummers worden luidkeels meegezongen, tot en met de ‘songfestival kraker’ Dark Side aan toe.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
Met een compliment voor de opwarm song, Paint It Black, trekt zo halverwege de middag Beyond The Black het podium op van de Main Stage 2. Gewapend met een eigen versie van de Star Wars lightsaber, komt zangeres Jennifer Haben het podium op met de openingssong Is There Anybody Out There?, waarop het antwoord overigens een volmondige ‘Ja’ is.
 
In een steeds vollere Main Stage zaal, zet Beyond The Black een strakke show neer, met de heerlijke vocalen van Haben. Het publiek weet het optreden dan ook zeer te waarden, met een sterk slot met Hallelujah.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
Onder een luid gejoel van ‘Cradle, Cradle, Cradle’, is het de hoogste tijd voor Cradle Of Filth om zijn opwachting te maken in Den Bosch. De band draait al wat jaartjes mee en bewijst ook in de Brabanthallen waarom dit is. Van screams en grunt naar zang (waarbij ook door de toetseniste), geeft dit ook in het vocale een mooie afwisseling.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
Nog meer Finse inbreng op The Rock Circus komt er van Beast In Black. De band valt op met de chemie tussen de bandleden. Van (ingestudeerde) choreografie van de gitaristen, tot het overnemen van het gitaarspel door zanger Yannis Papadopoulos, spat het plezier eraf bij de band.
 
Tel daar nog de heavy metal klanken van de band en een weer wat voller geworden zaal op, wat zorgt voor een lekkere set. De band bewijst dan ook zeker het een uur speeltijd waard te zijn.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
Met bijna een copy cat gekeken naar de gitaristen, neemt Black Veil Brides aan het begin van de avond bezit van Main Stage 1. De Amerikaanse alternatieve rockband zet een energieke set neer en heeft ook zeker een deel van zijn fanbase meegenomen naar de Brabanthallen.
 
Naast al het geweld op het hoofdpodium, biedt The Buzz tussendoor ook nog de ruimte aan The Apologist, Release The River, Below The Surface, Hallowed Fire en Mayleaf. Een mooi podium waar de band zich kunnen presenteren aan een groter publiek.
 
Wie tussen de verschillende hallen doorloopt loopt ook nog Blaas Of Glory en Heavy Hoempa tegen het lijf, welke een eigen dimensie meegeven aan de term dweilorkest. Heerlijk schurende koperblazers in plaats van gitaren. Maar ook een Heavy piano en een koor krijgen de ruimte in de circus tent.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
De eerste van de twee grote headliners van de zaterdag is Halestorm. Met een acapella opening door zangeres Lzzy Hale wordt direct sterk geopend, waarbij eigenlijk geen moment wordt verslapt. Met haar krachtige stem en presence, weet Hale, het publiek te pakken, te raken en wellicht ook zelfs een beetje te ontroeren.
 
Daarbij mag natuurlijk ook de rest van de band niet worden vergeten, welke instrumentaal hun mannetje staan. Met ook nog wel als opvallende verschijning drummer Arejay Hale, wiens knalgroene er nog feller uitspringt met het gebruik van blacklight.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
Afsluiter van de zaterdag van de eerste editie van The Rock Circus is Powerwolf. Evenals eerder Halestorm mag de band eigenlijk een volledige concert set neerzetten. Na het opentrekken van de circus gordijnen en het vallen van het Powerwolf doek, knalt de band er direct in met vlammen en ook vuurwerk.
 
Na zegening van het festival door zanger Attila Dorn, vervolgt de band zijn set, met naast de snoeiharde gitaren ook genoeg ruimte voor verhalen en eigenlijk ook wel een vorm van theater. Waarbij het decor van de band zich ook perfect leent voor dit laatste. Het publiek weet de afsluiter zeer te waarderen, met ook de nodige moshpits.
 
Report: The Rock Circus (zaterdag)  
 
The Rock Circus is een bijzonder fraaie aanvulling in het Nederlandse festival leven. Daarnaast biedt de datum in het najaar, met een indoor locatie, ook wat extra’s. Waar Nederland toch ook wel goed vertegenwoordigd is in het zwaardere rock genre, is het misschien ‘jammer’ dat alleen Epica op de zondag een plekje innam op één van de hoofpodia. Echter aan de andere kant, bewees de huidige line-up het meer dan waard te zijn om deel uit te maken van het circus!
 
11 July 2023