RockZine
 
AURI
 
Score
 
 
Datum review
20-03-2018
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
11
 
 
Release
23-03-2018
 
 
 
Nigthwish leden Troy Donockley en Tuomoa Holopainen bundelen de krachten met Johanna Kurkela onder de noemer: AURI. Met twee Nightwish-leden aan boord, verwacht je de nodige stevige rock klanken terug te horen, maar op het debuutalbum AURI is het tegendeel waar.

Er is zeker wel rock terug te horen op het album, maar de Keltische klanken hebben toch wel de boventoon. Een geluid wat ook zeker niet onbekend zal zijn voor de Nightwish-fans, waar de laatste jaren ook een meer Keltisch en folk geluid is terug te horen.

Wat ook direct opvalt op het album, is de rustgevende stem van zangeres Kurkela. Waar zij in haar solo werk voornamelijk in de Finse taal zingt, stapt zij voor AURI over op de Engelse taal. Een taal die zeker ook niet misstaat bij de stem van Johanna.

En dat taal niet altijd nodig is bewijzen nummers als The Name Of The Wind en Savant. Op eerstgenoemde vormt een legato-zang de vocale inbreng, waarbij op Savant de klanken van ‘ha-ha-ha’ de vocalen lijnen invult. Beide nummers zijn ondanks ‘het gebrek’ aan woorden zeker niet de minste tracks op de plaat.

Door Troy zelf wordt de muziek van ARUI wel eens ‘Celestical Metal’ genoemd, maar een term als filmisch past ook goed bij het album van het drietal. Maar af en toe kan ook dromerig worden gebruikt om het album te karakteriseren.

De band laat zich ook bijstaan op instrumentaal gebied door diverse muzikanten, waaronder de Nederlander Frank van Essen. Zo klinken zijn viool partijen op diverse nummers. Maar ook ander instrumentarium komt ruim aan bod, zo zijn op Skeleton de fluit partij duidelijk aanwezig. Daarnaast wordt het nummer Night 13 steeds een beetje verder instrumentaal ingekleurd, onder begeleiding van een aangenaam toms ritme.

Misschien is het album van AURI niet direct een ‘echt rock’ album geworden, het is zeker wel een aangenaam album geworden.
 
 
Twitter