RockZine
 
Beyond The Black
 
Score
 
 
Datum review
01-10-2023
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
10
 
 
Release
13-01-2023
 
 
 
Het vijfde studioalbum van de Duitse symfonische metalband Beyond The Black heeft de titel Beyond The Black gekregen. Een plaat waarop de band een tiental aan nieuwe, energieke, tracks aflevert.

Het album trapt af met de eerste twee singles uitgebracht van het album, maar dan net in omgekeerde volgorde. Zo wordt het album afgetrapt met Is There Anybody Out There(de 2e single), een nummer waarop met name het soundeffect lijkend op een kinderfiets toeter erg opvalt, maar wel goed past. Op een verder energiek, misschien wat meer poppy symfonisch, nummer. De tweede track is dan het eerste voorproefje wat de band gaf van het nieuwe album: Reicarnation. Opnieuw energiek, maar nu meer in donkerdere sferen, versterkt door de mannelijke (grunt) vocalen.

De stem van zangeres Jennifer Haben weet ook op dit album indruk te maken, ook in de verschillende sounds die de band opzoekt. Zo neigt de band her en der richting de glamrock, met nummers als Free Me en ook wel Dancing In The Dark. Waar misschien ook wel een vleugje folk valt te ontdekken in het eerdergenoemde Free Me, maar ook wel in Wide Awake. Waarbij Haben dus ook daar sterk in overeind blijft.

Echt heel rustig wordt het niet op de nieuwe plaat van Beyond The Black, maar op Wide Awake en ook de afsluiter I Remember Dying wordt wel wat gas teruggenomen, maar ontbreekt een steviger/bombastischer stuk niet. I Remember Dying laat ook een verrassende sound horen, meer met elektronica in het eerste deel, met daarna een fraaie stapeling van vocalen.

Maar zoals eerder aangegeven betreft het een energiek album, wat zich ook zeker terugvertaald in nummers als Winter Is Coming, het staccato Into The Light en ook Not In Our Name, met weer een donkerder geluid in onder andere de vocalen. Raise Your Head herbergt ook een mooie invloed van elektronica, een stijl die de band ook zeker past.

Het album Beyond The Black geeft 2023 een fraaie start en legt de lat eigenlijk al hoog voor de rest. Waarbij dan ook eigenlijk geen zwak nummer is terug te vinden, kan het niets anders dan een full score zijn!
 
 
Twitter