RockZine
 
Blackbird
 
Score
 
 
Datum review
14-03-2020
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13
 
 
Release
13-03-2020
 
 
 
Na diverse singles en de EP One Of The Wild Ones ligt nu dan de eerste langspeler van Blackbird in de schappen. Het album heeft de titel Blackbird meekregen, waarop een dertien tracks zijn terug te vinden. Goed voor zo’n kleine drie kwartier aan een aangenaam geluid.

Zoals Rob Stenders wel meer talenten wist te ontdekken, werd ook zangeres Merel Koman (de echte naam van de zangeres achter Blackbird) door de radio DJ snel opgepakt. Maar ook collega’s op zowel hetzelfde radiostation als de concurrerende stations wisten de nummers van Blackbird geregeld op de playlist te brengen.

Daarmee is een deel van het album dan ook niet direct meer een verrassing. Zo maken de singles Wicked Song, Tell Your Momma, Moonshine Motel, Lost In The Middle en de meest recent single Eyes Of A Lion deel uit van het album. In dat opzicht is het misschien wel jammer dat The One dan ontbreekt op het album, welke toch ook zeker niet had misstaan op de debuutplaat van de zangeres.

De debuutplaat in zijn geheel herbergt een roots sound, waar daarnaast ook wel wat andere invloeden zijn terug te horen. Waarbij dan wel vaak toch ook wel een (te) poppy karakter is terug te horen. Daarnaast klinkt ook wat soul invloeden door op een nummer als Tell Your Momma en kent een nummer als Black wel een trekje Blues.

Naast de roots sound, past misschien ook wel de term filmisch goed bij het debuutalbum van Blackbird. Diverse nummers roepen de sfeer aan van een film (soundtrack) op, met misschien wel als beste voorbeeld het nummer I’m Like You. Een nummer welke een James Bond achtige geluid herbergt.

Op het album speelt verder de gitaar een belangrijke rol in de basis van de songs. Zo valt het aanstekelijke gitaardeuntje op Eyes Of A Lion direct op, maar ook de gitaarklanken op Wicked Song bepalen voor een groot deel het geluid van de songs.

Verder valt op dat veel songs zijn aangevuld met strijkers, waar op het nummer Wooden Chairs de zangeres ook samenwerkt met het Metropole Orkest. De inkleuring met de strijkpartijen levert zeker wel een mooie aanvulling aan de nummers, al zou het misschien af en toe een beetje rauwer mogen.

De debuutplaat van Blackbird is zeker een plaat, welke aangenaam blijft om te blijven terugluisteren. Hoewel zeker de gitaar een prominente rol speelt op het album, zou het roots geluid her en der wat minder poppy mogen. Maar is het zeker niet te hopen dat het een ‘Better Say Goodbye’ wordt, waarmee het album met een fraaie ballad wordt afgesloten.
 
 
Twitter