RockZine
 
The Rage To Survice
 
Score
 
 
Datum review
24-10-2021
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
10
 
 
Release
29-10-2021
 
 
 
Het album The Rage To Survive is alweer het twaalfde album van de Britse blueszanger Danny Bryant. Een album, welke in tijden van de pandemie is geschreven, met wel de blik op het live spelen in gedachten. Net als op het vorige album Means Of Escape heeft Danny ook voor dit album de touwtjes in eigen handen genomen, geholpen door Grammy Award winnaar Ian Dowling.

Met de titeltrack The Rage To Survive wordt het album geopend, waarbij Bryant zowel instrumentaal als vocaal met de deur in huis valt. Een begin, welke er voor zorgt dat je direct wordt meegezogen in de sfeer van het album. Misschien een minpuntje is dat het nummer aan het einde nog niet ‘af’ voelt. Je hebt het gevoel alsof er nog een deel moet komen, maar deze komt dus niet. Een kleine tip: het nummer op repeat zetten doet al wonderen!

Trouble With Love wordt gedragen door de stevig aangezette bas en gitaarrifs. De combinatie van beide zorgt voor een lekkere drive, waarbij ook zeker het gitaarwerk van Bryant een sterk onderdeel vormt. Overigens geldt dit laatste voor eigenlijk wel het gehele album.

Een fraai koperinstrument intro leidt de ballad Invisible Men in, welke in het eerste deel verder wordt gedragen door rustig piano spel. Samen met de kenmerkende, wat norsere, stem van Bryant vormt dit een sterk geheel. Ook de tweede helft van het nummer mag er zeker zijn, met een verdere inkleuring in het instrumentale.

Dat niet alleen woorden verhalen vertellen, laat Danny samen met zijn band ook duidelijk horen op het album. Zo vertelt het instrumentarium ook de verhalen, waaronder de aangename Hammond solo op Rescue Me, maar ook zeker de kopersectie op Looking Good. In laatstgenoemde blijven de vocalen in zijn geheel afwezig, maar dat deert het nummer zeker niet.

Met de akoestische gitaarballad Falling Tears, wordt de variatie op het album nog maar eens tentoongespreid. Om weer in de blues sferen te keren op Make Me Pay en Rain Stopped Play.

Na het eerder benoemde instrumentale Looking Good volgt nog het krachtige Till The Bottle Runs Dry om met het fraaie Westport af te sluiten. Een nummer waarin de piano een rustige bazig vormt, waarop de overige instrumenten en de stem van Danny Bryant kunnen bouwen. Waar, om toch nog maar een keer aan te halen, ook het sterke gitaarwerk van Bryant nog maar eens aan bod komt.

En zo is het album The Rage To Survive een album geworden, waarbij je direct vanaf de eerste klanken wordt meegetrokken en je geboeid blijft tot de laatste noten op de afsluiter.
 
 
Twitter