RockZine
 
Born To Win, Born To Lose
 
Score
 
 
Datum review
28-05-2021
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13
 
 
Release
28-05-2021
 
 
 
Op het album Born To Win, Born To Lose grijpt Douwe Bob terug naar zijn voorliefde voor de americana. Ondanks dat de voorliefde voor dit genres nooit onder stoelen of banken is gestoken door Posthuma, is toch ‘pas’ het vijfde studio album van de zanger een album volledig gericht op de Amerikaanse muziekstijl.

En eigenlijk voelt het genre ook niet vreemd aan bij Douwe Bob, zo voelt de openings- en titeltrack Born To Win, Born To Lose gelijk vertrouwd aan. Een opgewekt, uptempo nummer, met de onmiskenbare klanken bekende klanken toebehorend aan het americana en dan zeker ook het country genre.

Met Hold On treffen we één van de reeds uitgebrachte singles van het album aan. Een ‘easy going’ song, welke op de radio ook al zijn kracht heeft bewezen. Ook Amsterdam is in de categorie ‘singles’ terug te vinden. Hier komt echter wel een andere klankkleur terug met de onmiskenbare banjo klanten verwezen aan de bluegrass sound.

Wat zeker ook opvalt op het album zijn de fraaie stukken met samenzang op de diverse songs, maar ook de toevoeging van strijkers geeft de nummers een extra dimensie. Waarbij natuurlijk Was It Just Me, met de aanvulling ook door strijkers en ook gesteund door de Jan Willem Staat Op versie, eigenlijk wel al is uitgegroeid tot een echt blijvertje. En daarmee ook gelijk wel één van de favorieten op het album. In de categorie favorieten, past dan ook zeker het uptempo Ready Or Not. Een deuntje wat lekker blijft hangen en roept om mee te zingen.

Naast de eerder genoemde strijkers, mag ook zeker het koperblazers spel worden benoemd als sterk punt van het album Born To Win, Born To Lose. De blazerspartijen zorgen voor een mooie basis op Can’t Seem To Get It Right. Met ook een lekkere solo op saxofoon.

Het album herbergt daarbij ook de nodige rustige nummers, waarbij in vergelijking met eerder materiaal het album in zijn geheel wel als ‘rustiger’ kan worden bestempeld. Nummers als Fine Wine, Your Eyes en Drop Of You zijn dan alleen nog net weer een tandje ‘rustiger’.

Het album Born To Win, Born To Lose van Douwe Bob doet bij vlagen terugdenken aan hoe Nederland de zanger leerde kennen bij De Beste Singer Songwriter. Daar werd hij eerder al beste van zijn seizoen bekroond, waarbij ook met dit album Douwe Bob zeker geen onvoldoende scoort.
 
 
Twitter