RockZine
 
Earthling
 
Score
 
 
Datum review
02-12-2022
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13
 
 
Release
11-02-2022
 
 
 
Pearl Jam frontman Eddie Vedder, levert met Earthling zijn nieuwe solo plaat af. Een plaat waarop hij de samenwerking zocht met diverse grote namen uit de muziekindustrie. Van leden van de Red Hot Chili Peppers tot Sir Elton John. En eigenlijk net zo divers als deze twee namen, zo is ook het album qua sound.

Een echt lijn qua muzikale stijl is er niet te trekken op het album met een dertiental songs. Zo waan je je bij een opening van een concert op de openingstrack Invincible, waar ook wel een vleugje glamrock aan te pas komt, maar trekt het op een nummer als Long Way meer naar de Americana kant, maar rockt het ook goed op Power Of Right.

The Haves kan dan het beste in de categorie ballad worden geplaatst, waarbij Brother The Cloud ook zo maar een Pearl Jam track kan zijn. De samenwerking met Sir Elton John levert dan een bijzondere cross-over op tussen de herkenbare popsound van John, gemixt met een rock geluid. Een poging die als deels geslaagd kan worden bestempeld.

De persoonlijke favorieten van Vedder zijn af en toe duidelijk te herkennen, met The Dark, waar een duidelijk Bruce Springsteen geluid naar voren komt. Waar op Mrs. Mills dan weer meer een Beatles geluid in terug klinkt. Misschien ook wel logisch met Ringo Starr op de drums.

Aan diversiteit zeker geen gebrek op het album Earthling, maar om te zeggen dat het album er ook één is om in te lijsten, dat dan misschien weer niet. Er zitten zeker goede tracks tussen op het album, maar af en toe klinkt het ook wel wat hysterisch zoals op Try en Good And Evel, of pakken de nummers net even niet zo goed uit. Zonder de schaal in hele punten, zou deze plaat dan ook uit komen op een 2.5, maar zoals goed wiskundig afgerond, toch nog net een drietje.
 
 
Twitter