RockZine
 
Omega Alive
 
Score
 
 
Datum review
28-11-2021
 
 
Media
DVD / Blu-ray
 
 
Tracks
15
 
 
Release
03-12-2021
 
 
 
In tijden van een pandemie wordt ook wat gevraagd van de creativiteit van de muzikanten als dat waar je zo goed in bent, live spelen, ineens wegvalt en maar blijft wegvallen. De symfonische metal band Epica bracht midden in de pandemie zijn laatste album Omega uit, maar kon deze niet delen in de concertzalen met de fans. Daarop kwam de band afgelopen zomer met het online Omega Alive concert, om zo toch het album met de fans te kunnen vieren.

Enkele maanden na dit online event, heeft de band besloten om het bijzondere universele streaming event ook uit te brengen op verschillende media dragers, waaronder ook een DVD en Blu-ray, met hierop de ‘live’ show compleet met beeld.

Epica neemt de kijker (en ook luisteraar) mee langs vijf hoofdstukken, te weten: Overtura, Magnituda, Elysia, Gravita en Alpha & Omega. De verschillende hoofdstukken worden elk vooraf gegaan door een kort filmisch intro. Waarbij de band in elk van de hoofdtukken, zich in een nieuw decor bevindt.

Naast veel materiaal van het meeste recente album Omega, komen ook diverse vertrouwde Epica tracks voorbij. De band weet hierbij toch ook zonder een ‘live’ publiek een energieke show neer te zetten. Al moet wel gezegd worden dat het vreemd aan voelt om na een nummer geen enkele reactie te horen.

Tijdens Omega Alive wordt de band in het visuele bijgestaan door diverse gasten. Zowel gasten in het vocale, waaronder een kinderkoor en ook een volwassen koor, als meer ‘onverwachte’ gasten. Waar onder deze laatste noemer dansers en acrobaten zijn terug te vinden. Eerlijkheid biedt de zeggen dat niet in alle plaatsen de toevoeging ook ‘passend’ aanvoelt, maar zeker in veel gevallen biedt dit wel wat extra’s.

Al met al voelt Omega Alive als een kruising tussen een concert en een film, waarbij je in ieder geval zeker van begin tot eind geboeid blijft. Daarbij maakt het de heimwee naar de concertzalen nog maar weer eens een stuk groter.
 
 
Twitter