RockZine
 
The Alchemy Project
 
Score
 
 
Datum review
11-08-2022
 
 
Media
Project
 
 
Tracks
7
 
 
Release
11-11-2022
 
 
 
De nieuwste release, The Alchemy Project, van Epica is een bijzondere geworden. De term EP voelt wat onwaardig, waar een echt album met maar zeven nummers misschien ook de lading niet volledig dekt. Zoals de titel al eigenlijk met zich meedraagt, is wellicht een (fraai) project de beste benaming. Een project waarop de band de samenwerking zoekt met verschillende gastmuzikanten. En om dan helemaal uit te pakken, beperkt dit zich vaak ook niet tot één gast per nummer!

The Alchemy Project trapt af met een samenwerking met Fleshgod Apocalypse. The Great Tribulation welke begint met de herkenbare Epica klanken, symfonisch en koortjes, maar dan ook wel ontaard in een uitbarsting naar de death metal toe. Verrassend is zeker ook het dansbare intermezzo, welke tussen het gitaargeweld door klinkt.

De stem van Tommy Karevik van Kamelot, zorgt ook in een samenwerking met Epica voor een zekere rust op Wake The World. Een song, welke sowieso wel wat rustigere is aangezet na de bombastische opener. Naast de vocale inbreng van Karevik, zorgt Phil Lanzon voor een instrumentale toevoeging op de piano.

Ondanks de titel, The Final Lullaby, kan het nummer nou niet echt een slaapliedje genoemd worden, afgezonderd van de muziekdoos klanken aan het einde van het nummer. Verrassend op het nummer is de saxofoon invulling, als overduidelijke invloed toch wel van de Shining op het nummer.

Een drietal geweldige vocalisten worden samengebracht op Sirens – Of Blood And Water, Simone Simons wordt hierbij vergezeld door Charlotte Wessels en Myrkur. Waarbij ook in de sound wel een mooie blend is van het ‘normale’ werk van de drie zangeressen. Een nieuw project met deze drie zangeressen, zou zeker niet misstaan.

De grunts en meer heavy metal invloeden klinken weer door op Death Is Not The End, met gastbijdragen van Björn Strid (van Soilwork) en Frank Schiphorst van Mayan. Waarbij ook zeker Human Devastation in het rijtje met stevige tracks kan worden toegevoegd. Ditmaal krijgt Epica ‘ondersteuning’ van Henri Sattler en Sven de Caluwé. Een nummer waar je misschien wel echt een liefhebber van moet zijn, waarbij anders wel een beetje als ‘(te) veel’ kan worden gezien.

Met maar liefst drie gastartiesten in de vorm van Asim Seara, Niilo Sevänen en Roel van Helden wordt het project afgesloten met The Miner. Vanuit een mooi instrumentaal intro, wordt opgebouwd richting de zang. In tegenstelling tot de vorige nummers, gebeurd dit in een rustiger vaarwater. Gedragen door het drum ritme, een zeer aangenaam slotstuk.

The Alchemy Project is een bijzonder en ook zeker fraai project geworden. De (heavy) metal liefhebber zal zeker aan zijn trekken komen, maar ook de meer mainstream rock en symfonische metal liefhebber zal niet worden teleurgesteld.
 
 
Twitter