RockZine
 
Everything Is On Fire
 
Score
 
 
Datum review
20-11-2021
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
9
 
 
Release
22-10-2021
 
 
 
Het album Everything Is On Fire van The Honeyrunners in één hokje stoppen is zo goed als niet te doen. Het album slingert door verschillende vleugjes genre, van een overduidelijke pop sound naar ook de nodige vleugjes rock, wat soul, wat blues, wat Americana. Kortom dus niet in een hokje te stoppen.

Het album betekend de debuutplaat voor de Canadese band, welke eerder wel al een aantal EP’s uitbracht. De eerste langspeler bevat een negental tracks, welke worden afgetrapt met het opgewekte Run & Hide. Een nummer waar het lijkt of je midden in het nummer valt en het begin hebt gemist bij de eerste vocalen. Maar eigenlijk mede door deze verrassende opzet, maar zeker ook de goede riffs, maken het nummer geslaagd.

Waar de openingstrack de nodige poprock met zich meebrengt, komt een licht bluesy feeling naar boven op What Are You Scared Of?. Aangevuld met het koper blaasinstrumentarium, ook een aangenaam, relaxte track. Het nummer Wake Up is misschien nog wel lastiger te categoriseren. Maar misschien ook wel niet nodig, voor het nummer met een goede drive van begin tot eind.

Kent het album Everything Is On Fire super favorieten? Nee dat misschien niet, maar daarentegen kent het album ook geen teleurstellende tracks. Het album luistert enorm lekker weg en een repeat beurt is zeker ook geen overbodige luxe.

De heren van The Honeyrunners bijten zich niet stuk aan de standaard (pop) song lay-out en dat maakt het album misschien nog wel wat interessanter. Af en toe aangevuld met wat vrouwelijke vocalen op nummers als Ghost en het eerder genoemde What Are You Scared Of? zorgt dit ook weer voor een frisse wind. Met een catchy sound op Ghost, klinkt wat meer soul feel door op Everything Is On Fire, waarop de sax ook een heerlijke rol op zich neemt. Honeymoon geeft dan weer meer een poppy / blues gevoel, waar het uptempo Mixtape wordt aangedreven door het bas en drum ritme.

Met Cabin Fever levert de band dat toch wel het meest rocky nummer van de plaat af. Het nummer knalt direct vanaf de eerste tellen erin, om vervolgens via een wat rustiger deel bij de coupletten, weer lekker uit te pakken bij de refreinen. Misschien past de term funky, ook wel bij het nummer.

Afsluiter op het album is het akoestische Those Eyes, waarmee nog maar weer eens een ander geluid wordt gebracht. Eigenlijk ook wel toepasselijk voor het album, waarmee de band zich niet in een hokje laat stoppen. En juist dat maakt de plaat anders dan de vele ‘kant-en-klaar’ producties.
 
 
Twitter