RockZine
 
AAARTH
 
Score
 
 
Datum review
24-09-2018
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
11
 
 
Release
28-09-2018
 
 
 
Kort nadat de band The Joy Formidable uit Wales het voorprogramma verzorgde voor de Foo Fighters, brengt de driekoppige band zijn vierde studio album uit. Het album AAARTH is de opvolger van het album Hitch uit 2016.

De alternatieve indierockers van The Joy Formidable, grijpen hun meest recente langspeler aan om flink te experimenteren. Met als resultaat een veelzijdig klinkend album, waarbij zeker is dan geen enkel nummer hetzelfde klinkt. Aan de ene kant een sterk punt, maar aan de andere kant ook een potentiŽle valkuil. Een kuil, waarvan de band af en toe erg het randje op zoekt.

De variatie in sound begint eigenlijk al direct op de openingstrack Y Bluen Eira, waar van een haperend intro snel een groovy sfeer wordt neergezet. En hoewel de tekst niet is te verstaan, blijft het nummer interessant. Het einde voelt wellicht wat raar aan, daar het meer als intro wordt gebruikt voor de track The Wrong Side.

Ondanks het zeer diverse geluid zijn er wel enkele vastigheden terug te horen op het album. Op de eerste plaats horen daar zeker de diverse gitaarrifs bij, waar op een goede tweede plaats de diverse elektronica en synthesizer geluiden volgen.

De muzikale expeditie op AAARTH neemt je mee langs Oosters klinkende klanken op Cicada (Land On Your Back), naar een bokswedstrijd op What For, om vanuit piano toonladdertjes op Absence naar het slaapliedje aandoende All In All te gaan. Al wordt op het einde van laatstgenoemde nog wel een flinke muur aan geluid opgetrokken.

Het toch wel bijzondere geluid op AAARTH zorgt ervoor dat het album wellicht niet voor iedereen evengoed is te behappen. Aan de andere kant brengt het wel de nodige variatie met zich mee, waarbij er zeker ook erg aangename nummers op het album zijn terug te vinden. Om het album uit te drukken in een score, is daarmee ook wel lastiger, waar met het voordeel van de twijfel dat dan een score van drie oplevert.
 
 
Twitter