RockZine
 
The Alliance
 
Score
 
 
Datum review
06-06-2018
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
10
 
 
Release
16-06-2018
 
 
 
Het nieuwe album The Alliance van Valentine is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Zanger Robby Valentine kampte eerst met een writer’s block, waarna hij getroffen werd door een ernstige ooginfectie, waarbij hij 75 procent van zijn zicht heeft verloren. En net op het moment dat de (eerste) exemplaren van het album zijn gedrukt, moesten deze vernietigt worden om het gebruik van een sample.

The Alliance is alweer het elfde studioalbum van Valentine, waarbij met name in landen als Japan, Duitsland en Engeland zijn muziek nog gretig aftrek vindt. Maar ook in Nederland is Robby Valentine de laatste tijd weer onder de aandacht gekomen. Het recentste plaatje van de zanger, welke een tiental nummers bevat, zou wel eens een comeback kunnen betekenen.

Vanuit het intro The Alliance Theme, welke rustig op een symfonisch rockalbum past, wordt toegewerkt naar Judgement Day. Het nummer waarop het niet toegestane sampletje ‘Let’s het ready to rumble’ in eerste instantie werd gebruikt. Gezegd moet worden dat het nummer zonder deze sample zeker niet aan kracht heeft hoeven inboeten. De accenten wanen je in een boksring of een vol stadion.

Eén van de favoriete nummers op het album is zeker wel Black Dog, het met piano ingezette nummer, kent een mooie opbouw, heeft een hoog (catchy) meezing gehalte en biedt ook ruimte voor lekker gitaarwerk.

Terwijl op Sons Of Americana van hoge versnellingen naar lage versnellingen wordt geschakeld, klinkt een licht Queen gehalte door op Running On Empty en kan Eleanor Robyn voorzichtig in de categorie ballad worden geplaatst. De nummers passen goed in de variërende sound op The Alliance.

Misschien wel het meest opvallend op het album is Soldiers Of Light, met een Oosterse sfeer. Deze klanken, in combinatie met de stevige gitaren en teksten, vormen een bijzonder geheel. Wat meer recht toe aan rock is dan terug te horen op The Bitter End.

Op Masters Of Our Minds wordt je vervolgens nog een keer, op een Queen-achtige manier, heen en weer geschud. Uiteenlopend van gitaarrifs naar koortjes en fanfare ritmes tot pianospel. Afgesloten wordt met het wat rustigere en stabielere Remember Who You Are.

Het album The Alliance is lastig in een bepaald hokje te stoppen, maar de rock staat over het gehele album centraal. En misschien is juist, het niet kunnen plaatsen in een hokje, wel het sterkste punt van dit aangename album.
 
 
Twitter