RockZine
 
The Wonders Still Awaiting
 
Score
 
 
Datum review
30-01-2023
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13
 
 
Release
03-02-2023
 
 
 
De Duitse band Xandria levert met het album The Wonders Still Awaiting levert zijn achtste studio album af. De band waar in de loop van de jaren al de nodige personele wijzigingen hebben plaatsgevonden, kent op dit nieuwe album ook weer nieuwe namen in de samenstelling, waaronder die van de leadzangeres. Ditmaal neemt Ambre Vourvahis de vocalen voor haar rekening, na het vertrek van Dianne van Giersbergen.

Met de nieuwe namen in de gelederen, met naast Ambre ook Tim Schwarz op bass, drummer Dimitros Gatsios en gitarist Rob Klawonn blijft de basis voor het geluid van de band wel gelijk: een stevig symfonisch rock geluid. Iets wat ook wel duidelijk wordt op de openingstrack Two Words. Vanuit een nog rustige opbouw met piano en koor, explodeert het naar een bombastisch geluid met het nodige gitaargeweld en drumriffs.

Misschien wel een grote gemene deler, naast het stevige drum en gitaarwerk en de synthesizer partijen, zijn de vele koortjes die terugkomen. En gezegd moet worden dat dit op het ene nummer beter uitpakt dan op het andere. Af en toe voelt het een beetje als een overkill.

Ghosts is dan een nummer waarbij de verschillende zaken goed op zijn plek vallen. DE vocalen, zowel die van Vourvahis als de koortjes, samen met de instrumentale invulling voelen gestroomlijnd. Iets wat minder gezegd kan worden van You Will Never Be Our God. Na een meer elektronisch begin van het nummer, heeft het nummer net wat ‘te veel’. Met daarbij misschien nog wel de toegevoegde vocalen van Ralf Scheepers als overlopende toevoeging.

Het stemgeluid van Ambre Vourvahis is duidelijk anders dan het geluid van Dianne van Giersbergen, maar kent zeker wel een aangenaam geluid. Misschien komt dat nog wel het beste naar voren op Your Stories I’ll Remember. Een fraaie rockballad, met naast een goede rockgeluid ook een fraaie inkleuring met strijkers.

Echte uitschieters kent het album wellicht niet, maar een aantal nummers welke er dan boven uit steken zijn dan wel My Curse Is My Redemption, Paradise en ook Scars.

De fans van Xandria zullen het album The Wonders Still Awaiting waarschijnlijk goed aan hun trekken komen, maar zeker ook fans van het symfonische metal genre worden goed bediend met het album. Al met al een gemiddeld goed album.
 
 
Twitter