RockZine
 
Racoon
Foto : Koen Bauters
Members Bart van der Weide (zang)
Dennis Huige (gitaar)
Stefan de Kroon (basgitaar)
Paul Bukkens (drums)
Periode 1997-heden
 
Biografie
Discografie
Links
 
1997
Racoon begint in 1997 als een akoestisch duo met zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige. De band levert een bijdrage aan 'Characters', een verzamel-cd van singer-songwriters uitgegeven door het NPI, met drie nummers. Tijdens de presentatie van de CD weet de band een goede indruk achter te laten.
 
1998
Na de goede optreden op de presentatie van 'Characters', weet de band de aandacht te trekken van verschillende platenmaatschappijen. De band wordt in 1998 tevens uitgebreid met bassist Stefan de Kroon en met drummer Paul Bukkens.
 
 
Met het toevoegen van de nieuwe leden, verhuist de thuisbasis (het Zeeuwse Goes) van de band naar Utrecht.
 
 
Dankzij het in eigen beheer opgenomen demo album 'It's An Ice Cream Day', weet de band diverse optredens in de wacht te slepen. Zo speelt de band onder andere op Klomppop en op het Heineken X-ploor-festival.
 
1999
Naast platenmaatschappijen krijgt de band ook meer lovende reacties van de pers en publiek. In januari 1999 is Racoon de openingsact op het Noorderslag festival in Groningen.
 
 
De band tekent een contract bij het S.M.A.R.T. label van Sony, waardoor de band eind 1999 de studio in kan duiken voor het opnemen van een eerste album.
 
2000
Begin 2000 is de band opnieuw in Groningen te bewonderen tijdens het Eurosonic festival. Op 15 januari 2000 verschijnt daarnaast het debuutalbum 'Till Monkeys Fly'.
 
 
Het album wordt goed ontvangen en de single 'Feel Like Flying' wordt in maart uitgeroepen tot 3FM Megahit. Begin april is een special over Racoon te zien op muziekzender The Box.
 
 
In het jaar 2000 worden verder diverse festivals aangedaan, waaronder Parkpop en Lowlands.
 
2001
Op de single 'Smoothly' is een live-registratie van een cover van 'Video Killed The Radio Star' te horen, welke in 2001 wordt uitgebracht. Het nummer is één van de favorieten nummers van de live shows van de band.
 
 
Deze zomer van 2001 werd besteed aan de opnames van het later in oktober te verschijnen tweede album van de band met de titel 'Here We Go, Stereo'. Het album bevat onder andere een ode aan het café 'La Strada' in Goes, welke wordt gerund door een goede vriend van de band.
 
2002
In 2002 doet de band mee aan de 'Marlboro Flashback Tour', waarbij de band door Nederland tourt met covers van de band Faith No More.
 
 
De band mag een optreden verzorgen tijdens de 2002 editie van Pinkpop.
 
 
Door de problemen in de muziekindustrie, wordt in de zomer van 2002 het platencontract van Racoon met Sony ontbonden.
 
2003
Ondanks de tegenslag op contractueel niveau, bleef de band doorgaan met optredens. Zo mag de band in 2003 optreden in Kiev tijdens het Europe Day festival. Het optreden is tot stand gekomen door bemiddeling van het NPI en op uitnodiging van de Nederlandse ambassade.
 
 
De van origine Zeeuwen Bart en Stefan besluiten eind 2003 terug te verhuizen naar Goes, de overige leden blijven in de Randstad wonen.
 
2004
In het BNN-programma 'That's Live' in maart 2004 tekent de band live op 3FM een platencontract bij PIAS.
 
 
De debuutsingle van de band 'Feel Like Flying' weet in 2004 de tweede plaats te bereiken in de Top 100 van Nederlandse popmuziek (opgesteld door 3FM). De band moet alleen het nummer 'Stil In Mij' van Van Dik Hout voor zich dulden.
 
 
Voor een TV-commercial van Calvé wordt eind 2004 het nummer 'Reach' van Racoon gebruikt, het nummer komt van het tweede album 'Here We Go, Stereo'.
 
2005
In maart 2005 verschijnt het langverwachte derde album 'Another Day' en bevat gastbijdragen van Robin van Vliet en René Merkelbach.
 
 
De band weet goed te scoren met het nieuwe album en ook de singles 'Happy Family', 'Love You More' en 'I Could Laugh About It' doen het stuk voor stuk goed. Het album weet de gouden status te bereiken in september met meer dan 40.000 verkochte exemplaren. Daarnaast staat het album 86 weken onafgebroken in de album top 100.
 
 
De band is ook terug te vinden op verschillende festivals, waaronder de eerste editie van Rockin Park en ook op Lowlands is de band te bewonderen.
 
 
Eind 2005 geeft de band twee uitverkochte concerten in Paradiso in Amsterdam en begin de band met een Europese tour, met optredens in België en Duitsland.
 
2006
Begin 2006 wordt het album 'Another Day' bekroont tot 'Beste Album' tijdens de Kink FM NightLiveXS Awards. Van het album zijn rond die tijd al meer dan 80.000 exemplaren verkocht.
 
 
Succes is er ook voor de band tijdens de 2006 editie van de 3FM Awards. Het nummer 'Love You More' wordt bekroond met de 'Schaal van Rigter'(meest gedraaide nummer op 3FM), daarnaast krijgt de band ook de awards voor 'Beste Single'(Love You More) en 'Beste Artiest'.
 
 
Tijdens de uitreiking van de Edison Awards wordt de band uitgeroepen tot 'Beste Band' en later in het jaar krijgt gitarist Dennis Huige een Duiveltje uitgereikt in de categorie 'Beste Gitarist'.
 
 
Het concert in Paradiso wordt in maart 2006 op CD en DVD uitgebracht met de titel 'Another Night'. In mei is de band opnieuw terug te vinden op de line-up van Pinkpop.
 
 
Samen met DJ Armin van Buuren wordt een special versie uitgebracht van het nummer 'Love You More', welke het goed doet in de charts.
 
 
Vanaf oktober tourt de band langs verschillende schouwburgen en theaterzalen in het land met een theatertour.
 
2007
Voor de film 'Kicks' in 2007 wordt het nummer 'Close Your Eyes' van Racoon gebruikt bij de aftiteling.
 
 
Als ambassadeurs van de vrijheid treedt Racoon op 5 mei op tijdens verschillende bevrijdingsfestivals door het land.
 
 
Eind 2007 wordt het album 'Another Day' uitgebracht in de Verenigde Staten en Canada op het Amerikaanse label 'Yep Roc Records'. De band tourt ook door Amerika met de band The Lemonheads.
 
2008
Begin 2008 staan optredens op Eurosonic en in het voorprogramma van Milow op het programma van Racoon, alvorens de band met een eigen clubtour start.
 
 
Met een voorverkoop van meer dan 30.000 exemplaren, is het album 'Before You Leave' al bij release in maart goud.
 
 
Racoon zanger Bart van der Weide levert een bijdrage aan de benefietsingle 'Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan' op initiatief van Bløf.
 
 
De band is terug te vinden op diverse podia in Europa, zo staat de band op enkele festivals in België en Duitsland. De band tourt ook met The Lemonheads mee door België, Duitsland en Oostenrijk. De band is ook in eigen land te vinden op onder andere Pinkpop.
 
 
Eind 2008 trekt de band opnieuw de Nederlandse theaters in met een eigen theatertour.
 
2009
Begin 2009 staat een clubtournee op het programma en wordt ook de single 'My Town' uitgebracht , waaraan fans hun bijdrage konden leveren door het insturen van een videofragment van hun eigen 'Town'.
 
 
In mei reist de band af naar Engeland voor optredens in Brighton, Portsmouth en Liverpool.
 
 
De band staat in 2009 in de theaters met een akoestische tour, welke begint in het Openluchttheater Caprera in Bloemendaal en wordt afgesloten in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.
 
 
In september tourt de band door Duitsland. De band geeft in totaal 12 shows bij onze oosterburen, waarbij de tour wordt afgesloten met een show in Dortmund.
 
 
Eind 2009 wordt het album 'Live At Chassé Theater' ook uitgebracht voor normale verkoop, nadat het album in eerste instantie alleen tijdens de tour te koop was. Na een grote vraag naar dit album, werd besloten de CD ook in de winkels uit te brengen.
 
2010
Tijdens het jaar 2010 doet de band het wat rustiger aan. Op de achtergrond werkt de band in Engeland aan een nieuw album.
 
2011
Begin 2011 laat de band gelijk van zich horen, met onder andere een optreden op Eurosonic en met de release van de single 'No Mercy'. Het nummer weet de status 'gouden single' te bereiken met een verkoop van ruim 10.000 exemplaren.
 
 
In mei wordt het album 'Liverpool Rain' uitgebracht, welke net als de eerste single van het album goed wordt ontvangen.
 
 
Racoon brengt in september als ambassadeur van de 'Stichting Jayden' de single 'Don't Give Up The Fight', waarbij de opbrengsten van dit nummer naar de stichting gaan, welke zich inzet voor de verhoging van de genezingskans van kanker.
 
 
Na het winnen van de Edison Pop Award in oktober, wordt met de 'Liverpool Rain Najaarstour' hert jaar 2011 afgesloten.
 
2012
Op 31 maart 2012 geeft Racoon een speciaal concert in de Heineken Music Hall, waar het aangevuld met strijkers en blazers een optreden geeft voor een uitverkochte zaal.
 
 
De awards 'Beste Artiest Pop', 'Beste Single'(No Mercy) en 'Beste Album'(Liverpool Rain') maken Racoon de grote winnaar van de 3FM Awards 2012.
 
 
Op moederdag 2012 treedt de band op tijdens 'Racoon & Friends' in Goes. Het benefietconcert wordt gehouden ten bate van de Stichting Jayden. Naast Racoon, leveren onder ook andere Danny Vera en Jurk hun bijdrage aan dit concert.
 
 
Tijdens Pinkpop treedt de band samen met een blaas- en strijkensemble op, waarbij ook een cover van het nummer 'Eleanor Rigby' van de The Beatles ten gehore wordt gebruikt.
 
 
In juni 2012 weet het album 'Liverpool Rain', 57 weken na de release de nummer 1 positie in de charts te bereiken.
 
 
Begin september is Racoon de afsluitact van het Zeeland Nazomer Festival. Met een optreden op de Abdij in Middelburg wordt het festival op een waardige manier afgesloten.
 
 
Ter ere van het vijftienjarig bestaan van de band wordt het boek 'Alles Voor Het Liedje', geschreven door Eugène de Kok, uitgebracht. Het boek beschrijft de tegenslagen en successen van 15 jaar Racoon.
 
 
Het jaar wordt afgesloten met een theatertour, waarbij de band met 28 shows diverse zalen in het land aandoet.
 
2013
Tijdens het Eurosonic Noorderslag Festival in januari 2013 krijgt Racoon de Popprijs uitgereikt, voor de artiest welke in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd.
 
 
Het jubileum van de band wordt gevierd met enkele jubileum concerten in de Heineken Music Hall (Amsterdam), Het Klokgebouw(Eindhoven) en de Americahal(Apeldoorn). De pre-party vindt plaats in het Paard in Den Haag.